- Vi må satse på atomkraft

Atomkraft må til for å avverge en energikrise. Det holder langt ifra med fornybar energi.

04.04.06 07:41

Det mener energiekspert og tidligere våpeninspektør Hans Blix.

– Man skal ikke bedra seg selv og tro at fornybar energi alene er løsningen, sier han.

– Vi har allerede nå en energikrise på gang. Jeg tror Irak-krigen i 2003 var et spørsmål om å sikre eksporten og transporten av olje fra Midtøsten. Debatten rundt Iran i disse dager er også i stor grad et spørsmål om tilgangen til olje, sier Hans Blix, som er i Bergen i forbindelse med konferansen Energy Foresight Symposium.

Professor Hans Blix ble verdenskjent som våpeninspektør for FN i Irak. Den nå 77 år gamle svensken var også leder for det internasjonale atomenergibyrået IAEA i 16 år og er ekspert på energispørsmål.

– Noen forsyningskrise er det ikke snakk om ennå, men betrakter man den raske økningen i gass- og oljeforbruk i India og Kina, kan man se konflikter komme, sier den tidligere våpeninspektøren i et intervju med NA24 Bergen.

Sol og vind ikke endelig løsning
Blix mener det er blitt satset i overkant mye penger på fornybare ressurser de siste tjue årene. Gjennom en åpen lommebok har politikerne tilsynelatende vist handlekraft for å stagge all-mennhetens uro, men Blix mener at blind satsing på fornybare ressurser ikke er veien å gå.

– Jeg har ikke innvendinger mot å satse penger på sol- og vindenergi, men man skal ikke lure seg og tro at dette er en endelig løsning. Ny teknologi må også på banen, og her er atomenergi den enkeltkilden som potensielt har den største effekten. Men atomenergi er selvsagt ikke problemfritt, påpeker Blix.

Ny vår for atomkraft
Da han kom til det internasjonale atomenergibyrået i 1981 trodde han at man skulle klare å vende opinionen til fordel for atomkraft. Tsjernobyl-ulykken ga imidlertid denne drømmen et skudd for baugen og stadig flere ønsket å gå tilbake til «rene» energikilder som ved og vind. Etter 20 år er utviklingen i ferd med å snu og atomkraften går mot en ny vår. Blix gir amerikanerne mye av æren for dette skiftet.

– Det er ikke den samme motstanden mot teknologi lenger. Man kan si mye om Bush-administrasjonen, men når det gjelder å kjempe for teknologi har de gjort en god innsats, sier Blix.

Fordel Kina?
Ifølge Blix vil ikke en energikrise påvirke konkurranseforholdene internt i Europa ettersom kostnadene vil øke for alle bedrifter. Det kan likevel skje en konkurransevridning i forhold til kineserne som allerede i dag nyter godt av sin billige arbeidskraft.

– Dersom kineserne anvender kull som energikilde i stor skala, vil de kunne få en konkurran-sefordel i forhold til europeere som må betale for utslippsrettigheter. På den annen side skal man ikke utelukke at kineserne vil innføre restriksjoner på bruk av kull, ettersom de nok også frykter drivhuseffekten, sier Blix.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag