NA24.no

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

- Vi må være føre var

Sist oppdatert:
SV-lederen tar ny rapport til sitt forsvar.

Det faglige grunnlaget for forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja er lagt fram.

Rapporten gir en grundig gjennomgang av hvilke konsekvenser oljeutslipp kan få for fiskerinæringen og naturen - og registrerer nye korallrev og naturtyper, samt at sjøfuglbestander er i tilbakegang.

Miljø og arbeidsplasser
SV-leder Kristin Halvorsen mener hensynet til miljøet og de lokale arbeidsplassene er viktigst:

- Fagrapporten bekrefter behovet for å være «føre var» i spørsmålet om å åpne for olje- og gassvirksomhet i de sårbare havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hun merker seg at faren for uhell er liten:

- Selv om sannsynligheten for uhell vurderes som lav, er det selvsagt en risiko for utslipp knyttet til olje- og gassvirksomhet. Store deler av næringslivet i Lofoten, Vesterålen og Senja er i dag knyttet til ressursene i havet og den rene naturen. Olje- og gassvirksomhet i disse områdene vil derfor true eksisterende arbeidsplasser i området, sier Halvorsen.

- Unikt havområde
Hun påpeker at havområdet er unikt i området:

- I tillegg krever klimaendringene at vi vrir ressurser fra oljevirksomhet over til fornybare næringer. Vi må være villige til å starte omstillingen av næringslivet slik at vi unngår farlige klimaendringer og samtidig skaper varige og framtidsretta arbeidsplasser basert på fornybare ressurser og miljøteknologi. Dersom vi ikke starter denne omstillingen nå risikerer Norge å havne i en konkurransemessig bakevje, sier Halvorsen.

Rapporten skal ut på åpen høring fram til 1. juli 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere