NA24.no

- Vi når vindmålet

(TrønderEnergi)
Sist oppdatert:
Enova er sikre på at Norge når målet for å få bygd ut nok vindkraft innen 2010.

Mandag går fristen for å søke støtte til vindkraftprosjekter ut. Så langt har ingen sendt inn søknad, men Enova er sikker på at det vil komme inn nok søknader.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi er i løpende kontakt med selskapene nå fram mot fristen. De ringer meg nesten døgnet rundt. Vi er derfor helt sikre på at det kommer inn tilstrekkelig med søknader, sier Espen Borgir Christophersen, programansvarlig for vindkraft i statlige Enova.

Enova venter syv søknader til vindkraftutbygging i Norge. Til sammen vil disse utbyggingene kunne gi to TWh med fornybar miljøvennlig kraft. Målet fra regjeringen er å ha utbygd tre TWh innen 2010. Når 1,4 TWh vindkraft per i dag allerede er utbygd, mener Christophersen at det ikke skal bli noe problem å nå målet.

- Støtter de billigste
- Vi skal støtte de mest kostnadseffektive prosjektene. Vi kommer derfor ikke til å støtte alle søkerne, men gi støtte til ett, to eller tre prosjekter, anslår programdirektøren.

Christophersen sier at Enova må ut med mellom to til tre milliarder kroner de neste tre årene, for å nå vindkraftmålet.

- De som ikke får støtte i år, kan søke på nytt til neste år, sier Christophersen, som venter at spørsmålet om hvem som får støtte i denne omgang er avklart innen 1. desember.

De avgjørende kriteriene for om prosjektene får støtte er hvor billige de er, og om de kan oppfylle fremdriftsplanen til Enova. Kravet er å ha en forpliktende finansiering etter seks måneder, en forpliktende turbinkontrakt etter 12 måneder, mens vindparken skal stå ferdig bygd etter 36 måneder. Blir ikke kravene oppfylt, mister selskapene støtten.

- Det er viktig å få vist at vindkraft er en billig teknologi og at den er konkurransedyktig i og med at det ikke har skjedd så mye på vindkraft i Norge ennå, fastslår Christophersen.

- Veldig spennende
Også i vindkraftforeningen i Norge, Norwea, som består blant annet av kraftselskap, investorer og fagmiljøer, er stemningen god.

- Det blir jo veldig spennende å se resultatet av søknadsprosessen. Det som er virkelig gledelig er at taket på 25 prosent støtte er fjernet. Med det nye programmet kan man nå få nok støtte opp til lønnsomhet, sier Øistein Galaaen i Norwea.

Ifølge Galaaen har Norwea beregnet at et gjennomsnittlig vindkraftprosjekt vil kreve rundt 40 prosent støtte, eller 5,1 millioner per megawatt. Dette ut fra at utbyggingskostnadene per megawatt ligger på rundt 12,6 millioner kroner.

De siste årene har prisene på vindmøller skutt i været på grunn av stadig større materialkostnader og økende etterspørsel. Slik sett blir vindkraftutbyggingen i Norge dyrere enn den kunne ha vært. Dette er ifølge Galaaen ikke bare negativt.

Bedre møller
- Selv om prisen nå er høyere, får vi nå «state of the art» vindmøller som er mer effektive og langt stillere enn de gamle møllene. Uansett er vindkraft den billigste fornybare energiformen nest etter vannkraft, påpeker Galaaen.

Han etterlyser også viktigheten med innføring av et grønt sertifikatmarked i samarbeid med Sverige.

- Myndighetene bør nå definere en jevn utbyggingstakt for fornybar energi i årene etter 2010 og la sertifikatene bidra med den langsiktige finansieringen, mener Galaaen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere