NA24.no

- Vi nordmenn vil bli rikere og rikere

(Nordea)
Thina Saltvedt ser lyst på livet.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea er ikke redd for at vi vil oppleve et press på oljeprisen, som vil slå negativt ut på de norske statsfinansene. Hun frykter imidlertid at høye kostnader kan bremse opp aktiviteten på norsk sokkel.

- Det har vært mye prat om at skiferoljen fra USA vil drive oljeprisen ned. Det har jeg ingen tro på. Glem ikke at skiferoljen er dyrere enn oljen på norsk sokkel, sier Saltvedt til Nettavisen NA24.

Tror på høyere pris i årene fremover
Den største etterspørselsdriveren av olje i verden i dag er den kinesiske økonomien. Den vil fortsette å vokse fram mot 2020, dog i mindre og mindre tempo.

- Den vil imidlertid bli erstattet av en kraftig etterspørselsvekst etter energi og olje i India, så heller ikke på etterspørselssiden er det noe som tilsier en kræsjlanding.

- Hvilken oljepris?

- Jeg har 107 dollar neste år, men fra 2015 og utover venter jeg at det skal bli et lite press opp på oljeprisen da verdens økonomien vil ta seg opp. Vi kan fort se opp mot 120 dollar fatet rundt 2020.

- Så priser opp mot 150 dollar er urealistisk?

- Jeg tror ikke på vedvarende priser på 150 dollar, selv om man i kortere perioder kan oppleve slike priser som følge av geopolitiske forhold. Jeg er optimistisk. Jeg har ikke noe tro på en kræsjlanding i oljemarked, sier Saltvedt.

Optimistisk
- Vi nordmenn vil bli rikere og rikere, fortsetter oljeøkonomen.

Hun har akkurat hørt på Statoil-sjef Helge Lund og sjeføkonomen til IEA, Fatih Birol, legge fram sine vyer for oljeindustriene fremover, på den årlige Høstkonferansen.

- Begge de to er optimistiske for fremtiden. Verden trenger olje for å tilfredsstille verdens energibehov, sier Saltvedt.

Ifølge Saltvedt sa Lund at Statoil fortsatt vil ha fokus på økt oljeproduksjon, noe Birol er meget takknemlig for.

- Birol sa at vi trenger mer norsk olje blant annet for å klare miljøkravene verden har satt seg. Miljøverstingen er kull og oljen fra Statoil vil bidra til å redusere bruken av nettopp oljen, sier Saltvedt.

Birol er ikke hvem som helst. Blant annet er han utpekt av tidskriftet Forbes, som en av verdens mest innflytelsesrike personer på den internasjonale energiscenen. Han er også æresmedlem av fotballklubben Galatasaray.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere