NA24.no

- Vi plikter å ta PSTs krav seriøst

PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker å overvåke alle nordmenn, også de som de ikke har noen mistanke mot.
PST-sjef Benedicte Bjørnland ønsker å overvåke alle nordmenn, også de som de ikke har noen mistanke mot. Foto: Berit Roald (NTB Scanpix)
Statssekretær: - Vi lytter til PST når de kommer med innspill.

Debatten har gått høylytt etter at PST-sjef Benedicte Bjørnland før helgen gikk høyt ut på banen og ønsket å innføre et nytt system med totalovervåkning av nordmenns nettaktivitet, og benytte dette i en såkalt «big data»-sammenheng.

- Jeg vil hevde at det for Norges del er et behov for å kunne anvende nye analyseteknologier for å kunne avdekke mønstre og trender, danne utgangspunkt for gode analyser og for å avsløre mistenkelig adferd hos enkeltindivider, skrev Bjørnland i et innlegg hun har forberedt til juristmøtet ifølge NRK.

- Innhentingen av store mengder data vil følgelig inneholde opplysninger om personer, som i utgangspunktet ikke oppfyller de krav til formålsbestemthet, nødvendighet og relevant for behandling av opplysninger som i dag gjelder for sikkerhetstjenesten, skriver Bjørnland.

Avvise av partiene - ikke regjeringen

Både SV, Venstre, KrF og til dels Arbeiderpartiet var raskt ute med å si at dette ikke var aktuelt. Det samme hevdet representanter utenfor regjeringsapparatet fra Høyre og Frp.

Fra regjeringshold var det derimot en ganske annen holdning.

– Det er viktig at PST har de nødvendige verktøy for å ivareta sitt samfunnsoppdrag. Det er viktig i slike vurderinger at vi tar inn over oss et nytt og forhøyet trusselnivå mot Norge, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til Klassekampen i forrige uke.

PSTs ønske om nye «verktøy» kommer i kjølvannet av at Datalagringsdirektivet ble lagt på hylla fordi det ble dømt som ulovlig i EU, og at PST slo full terroralarm i Norge - en alarm som PST i etterkant innrømmer trolig var basert på feilaktig informasjon.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Vidar Brein-Karlsen.

- Vi lytter til PST

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet bekrefter overfor Nettavisen at de vurderer PSTs henvendelse, og jobber med en større «pakke» som skal overleveres Stortinget senere i høst.

- Terrortrusselen mot Norge viste seg å være feil. Hvilket forhøyet trusselnivå er det dere ser?

- Konkret gjelder at PST kom med en forhøyet trusselvurdering i februar. Den ble forhøyet, og tatt ned igjen, i sommer - men det er den forhøyede trusselvurderingen fra tidligere i år justisministeren sier man må ha i bakhodet, sier Brein-Karlsen til Nettavisen.

- Vi lytter til PST

- I det bildet lytter vi til PST når de kommer med innspill. Men samtidig har vi politikere et selvstendig ansvar for å gjøre de avveininger som trengs, også opp mot personvern, sier statssekretæren.

- Frp har tidligere vært sterke motstandere mot Datalagringsdirektivet. Mener dere at «big data»-innsamling som PST nå ønsker er mindre problematisk enn det?

- Jeg vil ikke si så mye opp mot Datalagringsdirektivet. Vi skal vurdere dette forslaget nå, men har også mange andre forslag. Vi vil komme tilbake med en pakke på dette til Stortinget, sier han.

- Stor oppgave

- Det PST nå ønsker er i stor grad det samme som NSA har fått massiv kritikk for fra hele verden?

- Når PST ber oss om å vurdere nye virkemidler, så plikter vi å ta en slik henvendelse seriøst. Men vi har en stor oppgave med å ta hensyn til personvern og andre problemstillinger.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere