- Vi reddet 200 liv

Pfizer mener beskyldningene om vaksinedød er usanne.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den nigerianske staten saksøkte nylig legemiddelgiganten for å ha tatt livet av 11 barn og skadet ytterlige 200 barn i et påstått mislykket vaskineprosjekt mot hjernehinnebetennelse. Nigeria krever 42 milliarder kroner av Pfizer. Nå slår selskapet tilbake.

NA24 - din næringslivsavis

- Angklagene er simpelthen ikke sanne. De var usanne da de først ble reist, og er fortsatt usanne i dag, sier Hans Petter Strifeldt i Pfizer til NA24.

Han opplyser at barna som fikk Trovan-vaksinen var kjempesyke, og at Pfizer bidro til å redde liv.

- Dersom de ikke hadde fått vaksinen, hadde fire av 10 barn dødd. Vi bidro med betyelig hjelp til landets yngste borgere, mener Strifeldt.

Ikke godkjent i Norge
Den nigerianske staten mener på sin side at Pfizers forsøk var en gambling med uvitenes liv og krever oppreising.

Pfizer mener det er svært beklagelig at Nigeria 10 år etter hjernehinnebetennelseepedemien i provinsen Kano nå går til søksmål.

Trovan, som er et meget kraftig type antibiotikum, ble godkjent for bruk i USA i 1997. Preparatet er i følge Strifeldt godkjent i USA og fem-seks andre land. Det har aldri vært godkjent i Norge.

I 1998 begynte det amerikanse legemiddelverket FDA å få inn meldinger om alvorlige leverskader hos Trovan-pasienter, blant annet seks dødsfall, og det ble året etter sendt ut et varsel der amerikanske myndigheter ba om spesiell oppmerksom rundt preparatets bivirkninger. Samtidig suspenderte EU markedsføringstillatelsen.

- Vellykket prosjekt
I Nigeria var vaksineprosjektet under siste utprøvingsfase, og Pfizer mener nigerianske myndigheter var vel vitende at middelt ikke var godkjent på dette tidspuktet.

- Kan dere karakterisere prosjektet som vellykket?

- Med 94,4 prosents overlevelse var Trovan minst like bra som den beste tilgjengelige behandlingen, avslutter Strifeldt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.