NA24.no

Nordsjøen 20140819: Offisiell åpning av Gudrun-plattformen i Nordsjøen tirsdag. Statsminster Erna Solberg og Statoil-sjef Helge Lund ankommer plattformen.
Nordsjøen 20140819: Offisiell åpning av Gudrun-plattformen i Nordsjøen tirsdag. Statsminster Erna Solberg og Statoil-sjef Helge Lund ankommer plattformen. Foto: Harald Pettersen (Statoil / NTB Scanpix)

- Vi, skattebetalerne, betaler for Statoils utslipp

Sist oppdatert:
Cicero-forsker: – Nå lar vi staten betale for Statoil sine utslipp. Det betyr at vi, skattebetalerne, betaler.

Politikerne stoler fortsatt på at kvotemarkedet skal løse klimakrisa, selv om markedet ikke har fungert på flere år. I sin nye bok tar Naomi Klein et oppgjør med kvotesystemet. Det skriver Klassekampen.

Ifølge eksperter har kvotesystemet i flere år i praksis har ligget nede for telling. I dag kan en bedrift kjøpe en utslippskvote på EUs kvotemarked til rundt 46 kroner. Det er om lag en fjerdedel av hva en den kostet i 2008.

– Kvoteprisene er så lave at det ikke er nok til å utløse noen klimatiltak, sier Steffen Kallbekken, forsker ved Cicero senter for klimaforskning til Klassekampen.

I tillegg til den lave prisen, får også en rekke bedrifter utdelt gratis utslippskvoter.

En gjennomgang som Klassekampen har foretatt viser at olje- og gassindustrien årlig får om lag ni millioner gratis kvoter. Det tilsvarer omtrent halvparten av bransjens utslipp.

Dette er kvoter som staten ellers ville solgt.

– Nå lar vi staten betale for Statoil sine utslipp. Det betyr at vi, skattebetalerne, betaler. Det bryter med alt som er av prinsipper for god miljøøkonomi. Forurenser skal betale, ikke subsidieres, sier Kallbekken ved Cicero.

Selv om Statoil var motstandere av at oljeindustrien skulle få gratis klimakvoter har selskapet klaget seg fram til flere gratiskvoter, skriver Klassekampen.Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere