NA24.no

Nettbank illustrasjon Sparebank1
Nettbank illustrasjon Sparebank1 Foto: Lars Barth-Heyerdahl/TV 2

- Vi står ikke på svartelisten

Sist oppdatert:
Nordnorsk bank slår tilbake mot Skagenfondene.

Nyheten om at obligasjonsfondet Skagen Avkastning har en egen svarteliste over fem norske banker hvor man ikke investerer har blitt en mye omtalt sak i bank- og fondsbransjen.

Norske banker svartelistes

Skapt furore
Det er spesielt i Nord-Norge at nyheten har skapt furore, ettersom porteføljeforvalter Ross Porter i Skagen Avkastning uttalte følgende til NA24:

- Vi ser at boligmarkedet i blant annet Tromsø ikke har vært bra i det siste, i tillegg har bankene i den landsdelen tradisjonelt sett vært aktive i det lokale næringslivet.

Behagelig eksponert
Nå slår den største banken i Nord-Norge tilbake mot Skagenfondene.

- Hva slags analyse Porter har gjort, vet jeg ikke noe om. Det jeg kan si er at hos oss har vi hatt en svært restriktiv policy innen eiendom fra begynnelsen av 2007. Slik det er nå er vi behagelig eksponert innen både næringseiendom og boligeiendom, sier Olav Karlsen, konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebank 1 Nord-Norge til NA24.

Finansierer sjelden fellesgjeld
Boligmarkedet i Tromsø har vært omtalt i flere medier, blant annet har Dagens Næringsliv i en serie artikler omtalt problemene som har oppstått i borettslagene med høy fellesgjeld. Karlsen mener at Sparebank 1 Nord-Norge ikke blir rammet av dette.

- For tiden har vi ingen problemengasjementer innen næringseiendom. På det private boligmarkedet har vi fram til sommeren 2007 deltatt i prosjektfinansiering av boligprosjektene, men da disse prosjektene ble ferdigstilte og omdannet til borettslag med høy fellesgjeld, deltok vi ikke.

- Vi kjenner kundene
Argumentasjonen om at nordnorske banker er aktive i det lokale næringslivet og dermed har høyere risiko for tap fnyser Karlsen av.

- Vi er en nordnorsk bank og er en bank for Nord-Norge. Dette er et vesentlig grunnlag for vår virksomhet. Det er dette vi har kunnskap og kompetanse om. Etter mitt skjønn er dette positivt – ikke negativt.

NA24 - din næringslivsavis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere