NA24.no

- Vi trenger ikke Fredriksen i Norge

(Scanpix/Montasje)
Sist oppdatert:
SV-topp Inga Marte Thorkildsen ønsker John Fredriksen god tur og lykke til.

Mangemilliardær og rederitopp John Fredriksen sier han blir syk av Norge. John Fredriksen planla å flagge hjem mange av sine skip, men snudde raskt.

Nå orker ikke den vanligvis så medieskye milliardæren mer av Norge.

Han sier han blir syk av Norge. - Jeg orker rett og slett ikke mer, sier han til VG.

Les mer: Blir syk av Norge - flagger ut

Ser rødt
SVs parlamentariske nestleder og representant i finanskomiteen på Stortinget, Inga Marte Thorkildsen, ser rødt av Fredriksens utspill.

- Hvis han forsøker å vekke sympati med dette utspillet, så må jeg si at det er totalt mislykket, sier hun til NA24.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under.

Thorkildsen er opptatt av at folk som Fredriksen må bidra til fellesskapet.

- Fredriksen lider av en sykdom som er utbredt blant verdens rikeste. Den heter manglende ansvarsfølelse og manglende fellesskapsfølelse.

SV-toppen synes ikke at de rike i Norge bidrar nok, og ønsker i stedet at de rikeste skal skattelegges mer.

- Jeg synes dette minner om utpressing. Vi har sett i en rekke land at de rike dikterer skattepolitikken, noe som har ført til utarming av vanlige folk. Det vi i stedet ønsker å gjøre i Norge er at alle skal bidra etter evne. Vi ønsker i stedet å sjekke hvordan de superrike kan bidra med mer, sier hun til NA24.

- God tur
I forrige uke bestemte Fredriksen seg for å flagge ut alle sine skip, i stedet for å flagge noen av dem hjem.

Denne snuoperasjonen vakte oppsikt og flere trodde årsaken var at næringsminister Trond Giske ikke fikk gjennom sitt forsalg om å myke oppbostedsreglene for nordmenn bosatt i utlandet. Overfor VG avviser Fredriksen at så er tilfelle. Han understreker at årsaken til utflaggingen er en generell misnøye med norske myndigheter og stadig endring av bedriftenes rammevilkår

Fredriksen peker også på at han ikke får kreditt for at han er en av Norges største private arbeidsgiver, men anslagsvis 10.000 norske arbeidsplasser. Han sier at hans bedrifter i Norge betaler fem til seks milliarder kroner i skatt hvert år, og bidrar med tusenvis av arbeidsplasser og verdiskapning.

Thorkildsen påpeker at regjeringen har veldig lav tonnasjeavgift. Samlet inntekt til staten fra tonnasjeavgift av alle norske rederier var på 24 millioner kroner i fjor.

- Folk flest har et snitt på 29 prosent skatt på sin inntekt. Det burde bety et langt høyere sykefravær enn det vi har, hvis vi skal følge Fredriksens argumentasjon, sier Inga Marte Thorkildsen til NA24.

- Trenger vi John Fredriksen i Norge?

- Nei, han betaler ikke noe til fellesskapet allikevel. Vi trenger ikke folk som ikke bidrar til fellesskapet.

- God tur og lykke til.

Hva mener du? Diskuter i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere