*Nettavisen* Økonomi.

- Vi trenger mer integrering

Foto: Thinkstock

Ledere vil ha statens hjelp for å integrere søreuropeere i arbeidslivet.

07.06.12 11:47

2 av 3 ledere mener at staten bør gjøre mer for å legge til rette for å integrere søreuropeere i norsk arbeidsliv, ikke minst innen yrker og fagområder der det er nødvendig med mer arbeidskraft.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Her er ledere innen privat og offentlig sektor samstemte, og innen helse, sosial og omsorgstjenester mener hele 73 prosent at staten må legge mer til rette. Tallet er nesten like høyt innen undervisning og kunnskapsformidling. Mer skeptisk er bransjer som bank, finans og forsikring, samt olje og gass. Her er det henholdsvis 55 og 57 prosent som vil ha statlig tilrettelegging.

Det viser en ny landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1600 ledere og 1000 arbeidstakere (uten lederstilling). Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i april og mai 2012.

- Staten kan ikke være formidler
Tidligere i vår uttalte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm at det ikke er statens oppgave å forsyne norske bedrifter med søreuropeere på jobbjakt. Hun mener at bedrifter som trenger arbeidskraft selv er gode til å rekruttere, og at staten ikke kan være en formidler mellom spansk arbeidsliv og norske bedrifter.

- At søreuropeisk arbeidskraft nå er i ferd med å innta Norge er en kjensgjerning vi ikke kan ignorere. Mye av arbeidskraften som kommer er høykvalifisert, og med riktig tilrettelegging og integrering er jeg overbevist om at vi kan ha god bruk for deler av kompetansen her i landet, sier Stein Andrè Haugerud, direktør i Proffice i en melding.

Dårlige på integrering
- Slik det er i dag har vi en lang vei å gå. Halvparten av norske ledere mener vi er for dårlige på sosial og kulturell integrering, mens omtrent like mange mener vi har for dårlig språkopplæring. Norske virksomheter trenger en plan for hvordan ta i bruk den høykvalifiserte arbeidskraften som kommer til landet, med eller uten regjeringens innblanding, sier Haugerud i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.