NA24.no

- Vi varslet umiddelbart

Sist oppdatert:
Finansdirektøren i Fast forklarer seg etter dagens kurssmell.

Markedet straffet Fast hardt etter resultatvarselet rett før børsstart fredag morgen, og kort tid etterpå deltok finansdirektøren i en telefonkonferanse fra sitt tilholdsted i Boston, USA, med norske journalister.

NA24 - din næringslivsavis

- Vi kontaktet styret og meldte fra til børsen straks vi fikk vite at salget ble dårligere enn ventet, sier finansdirektør Josef Lacson til NA24 etter dagens formidable nedtur på Oslo Børs.

- Som julaften
Skuffelsen til Fast er først og frem knyttet til resultatvarselet der de opplyser at omsetningen vil ligge på mellom 34 og 38 millioner dollar. Ifølge TDN Finans har forventningene til omsetningen i tredje kvartal ligget i intervallet mellom 53,5 og 57 millioner dollar. Dermed er dagens sjokkmelding fra Fast med på å sende kursen rett ned.

- Søkemotorsalg er som juleaften, man får vite om alle kontraktene på en gang i de siste ukene av kvartalet, forteller han.

Fast får grisebank på børsen. På det verste har aksjen vært ned over 30 prosent. Milliardverdier er borte.

- Dette er kjedelige nyheter, innrømmer finansdirektøren.

Hard kritikk
Fast har tidligere måttet tåle mye kritikk i forbindelse sin praksis for inntektsføring. Store meglerhus som Goldman Sachs og Citigroup har vært krasse i tonen i forbindelse med inntektsførselen av intensjonsavtaler. Disse har manglet en bindende underskift, men Fast er i ferd med å gå vekk fra dette prinsippet. De har dermed tatt signalene i markedet.

Noe av resultatvarselet går ut på denne endringen i regnskapspraksisen.

- Vi mener dette er riktig å gjøre overfor investorer, sier Lacson, men avviser at det er et resultat av eksternt press.

Skjeletter i skapet?
Senest i oktober 2006 kom selskapet med tredjekvartalstall som skuffet markedet. Selskapet foretok store avskrivninger i fordringsmassen, og aksjen falt nesten 20 prosent. Dette var et resultat av at Lacson ryddet opp i regnskapene etter å ha tatt over roret fra tidligere finansdirektør Ali Riaz.

Selskapet ble også nødt til å revidere resultatet for både 2004, 2005 og halve 2006. Blant annet rapporterte Fast et resultat for 2005 på 8,8 millioner dollar, som ble forandret til 7,4 millioner dollar. Resultatet for de første seks månedene i 2006 ble justert fra 5,7 millioner dollar til 4,8 millioner dollar.

Den gang sa Lacson at alle skjellettene var ute av skapet.

Dagens melding kan tyde på at dette ikke stemte helt. Spørsmålet mange stiller seg er om alt er oppe i dagen denne gang.

- Vi evaluerer våre avgjørelser fortløpende, og tar dem på bakgrunn av den informasjonen vi har tilgjengelig, sier Lacson.

- Jeg står ved min avgjørelse fra oktober, slår finansdirektøren fast.

Får ringvirkninger
Resultatvarselet får ringvirkninger. Lacson sier at de regner med å justere estimatene for inntjening for helåret 2007 i forbindelse med tredje kvartal.

I resultatvarselet skriver selskapet at kostnadene øker med fem millioner dollar som følge av uforutsette kostneder.

Lacson forteller at dette er et produkt av flere hendelser, og vil bli spesifisert på kvartalspresentasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere