NA24.no

Foto: Andre Clark Utvik (NA24)

- Vi vil ha alle pengene deres

Sist oppdatert:
Stappfullt da John Fredriksens selskap ble presentert.

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (NA24): - Vi vil ha alle pengene deres, spøkte konsernsjef Alf C. Thorkildsen i Seadrill på Pareto-konferansen torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Han har sett riggselskapet miste to milliarder dollar i verdi på børsen de siste dagene, og håper den viktige forsamlingens kjøpelyst blir trigget i tiden som kommer.

Aksjekursen har falt 10 prosent den siste uken, men stiger tre prosent onsdag.

Det var stappfullt da Thorkildsen presenterte John Fredriksens riggselskap, som ble etablert i 2005 for å bli hans fot i riggmarkedet. Han eier en tredjedel gjennom Hemen Holding Ltd.

- Denne riggsykelen vi er inne i vil bli lengre enn noen annen sykel vi har vært i historisk, sier Thorkildsen.

Markedsverdien har falt fra elleve milliarder dollar til ni milliarder dollar på få dager, men mantra til Thorkildsen er å bygge nytt og moderne utstyr fremover, og gi utbytte.

- Vår flåte er fire år gammel, sammenlignet med konkurrentene som ligger fra 20 år og oppover, sier han.

Selskapet har 26 rigger i arbeid, og estimerer å ha 43 enheter innen 2012.

Spår superrater
Det har investert hele 2,5 milliarder dollar i denne sektoren de siste årene.

- Vi tror dypvannsratene vil tangere 700.000 dollar i løpet av året, sier Thorkildsen.

Han mener de store aktørene i oljesektoren i verdensmarkedet er blitt mer aktive.

- Vi vil ha 3-4 rigger i Brasil for eksempel, sier han.

Seadrill er strukturert etter samme lest som tankrederiet Frontline var fundamentert slutten av 90-tallet. Det formelig haglet med utbytte og den samme modellen er strukturert fra riggselskapet. Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim har signalisert kraftig utbytte til aksjonærene. Hittil i år er 580 millioner dollar sendt til eierne.

Inntektene vil nesten tredoble seg i perioden 2008 til 2009, med en fortjeneste per aksje i spennet 5,60 kroner til 15,80 kroner.

Aktiv aktør
Seadrill har vært den mest aktive konsolideringsivrige aktøren de siste årene. Fredriksen har slukt Odfjell Invest, Smedvig, Mosvold Drilling, og Estern Drilling.

Det har også andeler i andre riggselskapet som Scorpion med 38 prosent, Pride med 9,5 prosent, Varla Perdana 49 prosent, og 22 prosent i det malaysiske serviceselskapet innen olje og gass, Sapura Crest.

Selskapet har de siste årene bestilt hele elleve dypvannsrigger, fire jack-up, og fire nye lekterrigger. Av dypvannsriggene er tre levert i år, og fem til står på planen.

Av de tre er Sirius i arbeid fra og med juni, Phoenix og Polar i virke i fjerde kvartal i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere