NA24.no

- Vi vil ikke ha prisregulering av boliger

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Obos
Sist oppdatert:
Ingen hjelp å hente hos Obos for unge nødstedte.

Det er 30 år siden regjeringen Willoch opphevet prisreguleringen av borettslagsleiligheter. Obos ser ingen grunn til å gjeninnføre en slik ordning.

Administrerende direktør Martin Mæland i Obos mener det interessant at lederen i SV går med tanker om å gjeninnføre prisreguleringen på boliger. Kommunalminister Liv Signe Navarsete, som er ansvarlig for boligpolitikken i regjeringen, sier imidlertid tvert nei til prisregulering av boligmarkedet.

- Obos har heller ingen planer om å fremme slike forslag. Det er over 30 år siden vi mottok subsidier av en slik størrelse at det kunne rettferdiggjøre en prisregulering, sier konsernsjef Martin Mæland i Obosi sin leder i siste utgave av Obos-bladet.

- Ingen fortjeneste
I de første tiårene etter andre verdenskrig ble borettslagsboliger bygget med store subsidier. Kommunene stilte med rimelige festetomter, Husbanken stilte med subsidierte lån og tilskudd og Obos og det øvrige boligsamvirket solgte boligene til selvkost uten noen form for fortjeneste eller risikopåslag.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

For å hindre spekulasjon på boliger som var blitt bygget ved hjelp av store subsidier, ble det innført prisregulering av brukte borettslagsleiligheter. Det skulle ikke være mulig å videreselge en borettslagsleilighet med særlig stor fortjeneste.

Staten fastsatte pris

Når en borettslagsleilighet skulle videreselges fastsatte staten høyeste lovlige pris som leiligheten kunne videreselges til. Denne prisen tok utgangspunkt i det det hadde kostet å bygge boligen, og så økte man prisen tilsvarende den vanlige prisstigningen i samfunnet.

- For ung til å vite
- Men den gang som nå, steg byggekostnadene vesentlig mer enn den generelle prisstigningen i samfunnet. Dermed ble prisen på brukte borettslagsleiligheter hengende vesentlig etter hva det kostet å bygge tilsvarende nye boliger, og prisreguleringen kom i miskreditt i store deler av befolkningen, forklarer Mæland.

Mot slutten av 70-tallet hadde kommunene heller ikke råd lenger til å subsidiere tomter. Høye renter gjorde at kommunene tapte store penger.

Mæland tror SV-lederens reguleringsiver skyldes «at han er så ung at han mangler alminnelig innsikt både i hvordan boligmarkedet fungerer og hvordan prisreguleringen fungerte».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere