*Nettavisen* Økonomi.

- Vikernes og Breivik har ulike ideologier

Foto: Rustem Adagamov / Heiko Junge, Scanpix

Ekspert mener Varg Vikernes skiller seg fra Anders Behring Breivik.

16.07.13 19:36

Varg Vikernes og Anders Behring Breivik tilhører ulike høyreekstremistiske ideologier, påpeker ekspert Øyvind Strømmen.

- Det man ser hos Vikernes, er det mange vil oppfatte som klassisk nynazisme. Det er hat rettet mot jøder og forrædere, det skiller ham noe fra Breivik, som fokuserte på muslimer og forrædere i sitt manifest, sier Strømmen, som er blant de fremste norske ekspertene på høyreekstremisme, til Bergensavisen.

Les også: - Vet ikke hva Vikernes planla

Ifølge journalist og forfatter Strømmen er mange i hans fagfelt overrasket over pågripelsen av Vikernes i Frankrike tirsdag. Frankrikes innenriksminister refererte blant annet til at Vikernes var blant de mange som fikk tilsendt terroristen Breiviks såkalte manifest. Men de to representerer ifølge Strømmen to ulike ideologiske strømninger innen høyreekstremisme.

- Etter 22. juli tok Vikernes avstand fra Brevik fordi han drepte norsk ungdom, men senere har han uttrykt mer forståelse for Breivik. Vi har også sett at Breivik har beveget seg mer i retning av nynazismen etter at han ble fengslet, fordi han har fått støtte fra dem, sier Strømmen, som påpeker at Vikernes ikke er noen sentral person blant europeiske nynazister.

Gjør ikke en «Breivik-ting»
Didrik Søderlind er medforfatter av boka «Lords of Chaos: The Bloody Rise of the Satanic Metal Underground». Denne handler om Varg Vikernes og det norske black metalmiljøet i sjangerens tidlige fase.

Han har fulgt miljøet rundt Varg Vikernes og intervjuet ham flere ganger.

- Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting». I motsetning til ham har Vikenes noe å tape. Han er har en musikerkarriere og familie med barn. Anders Behring Breivik hadde bare et rom, sier han.

- Men det jeg har lært fra dette miljøet er at man kan aldri skal ta noe for gitt. Det enkleste å tro på viser seg å være løgn, mens det drøyeste viser seg å være sant, forsetter han.

Les også: - Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting»

Fakta om Vikernes'

Født: Februar 1973

 • Het opprinnelig Kristian, men endret senere navn til Varg.
 • Brukte en tid artistnavnet «Count Grishnackh» og ble dermed kalt «Greven» i pressen. «Mine venner kaller og kalte meg «Varg», mine fiender kaller og kalte meg for «Greven»», skrev han i et brev til bladet Mann i oktober 2002.
 • Var frontfigur i black metal-bandet Burzum, som regnes som pionérer innen sjangeren. Burzum har gitt ut fem plater: «Aske», «Det som engang var», «Hvis lyset tar oss», «Filosofem», «Daudi baldrs» og «Hlidskjalf».
 • Sto frem som satanist og tok avstand fra kristendom. Senere har han beveget seg i retning nazisme og rasisme. Via internett og et omfattende platesalg ble «Grevens» nazistisk inspirerte tekster spredd til hele verden. Han har hele tiden vært svært opptatt av norrøn mytologi.
 • 10. august 1993 ble Øystein Aarseth, alias Euronymous i bandet Mayhem, drept med kniv i leiligheten sin i Oslo.
 • 16. mai 1994 ble Vikernes dømt for overlagt drap på Aarseth. Aarseth var en kjenning av Vikernes fra black metal-miljøet og var innehaver av platebutikken «Helvete» i Schweigaardsgate i Oslo.
 • Det er uklart hva som var motivet for drapet, men trolig dreide det seg om rivalisering mellom Vikernes og Aarseth om makt og innflytelse i black metal-miljøet.
 • Vikernes ble samtidig dømt for tre kirkebranner (Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell). Han ble dømt til 21 års fengsel for drapet og kirkebrannene.
 • En medskyldig forklarte til politiet at Vikernes tente på Åsane kirke fordi han var forbannet på Toppen Bech. Hun hadde ønsket alle en god jul på TV.
 • Til sammen ble «Greven» dømt til å betale rundt 23 millioner kroner etter kirkebrannene.
 • Vikernes ble frifunnet for å ha tent på Fantoft stavkirke, som brant ned til grunnen natt til 6. juni 1992.
 • Fra 1993 sonet han i Ila landsfengsel, Trondheim kretsfengsel, Bergen fengsel, Ullersmo fengsel og Borg fengsel.
 • I april 1997 ble ni personer siktet for å ha prøvd å hjelpe «Greven» med å rømme. Alle sakene ble henlagt.
 • Vikernes' mor, Inger Helene Bore, ble samtidig (april 1997) pågrepet og siktet for å hjulpet en gruppe nynazister. Hun skulle ha skaffet feltbekledning, hjelmer og skuddsikre vester til nynazistene. Hun overleverte også 100 000 kroner i kontanter til gruppen. Overvåkningspolitiet hadde avdekket at de samme nynazistene hadde planer om væpnede anslag mot flere samfunnsinstitusjoner, blant annet regjeringsbygningen.
 • Bore forklarte til politiet at hun hadde gitt nynazistene penger og materiell for at de skulle hjelpe sønnen å rømme fra fengselet.
 • Saken var kommet så langt i systemet at den var berammet for Bergen byrett i januar 1999. Men to uker før saken skulle starte, trakk påtalemyndigheten tiltalen tilbake og henla saken etter bevisets stilling.
 • Bore ble i november 2001 tilkjent 150 000 kroner i oppreisning, fordi hun var blitt uriktig siktet. Retten beskrev henne som en mor som ville hjelpe sin sønn, som hun følte led under soning av en langvarig straff han var uberettiget idømt.
 • Etter en dagspermisjon lørdag 25. oktober 2003 unnlot Vikernes å returnere til Borg fengsel i Tønsberg til avtalt tid, midnatt. Han ble av politiet etterlyst i Europa gjennom Schengen-samarbeidet. Det var da bare noen uker siden han var blitt overført til den åpne soningsanstalten.
 • Ett drøyt døgn senere ble han i en væpnet politiaksjon pågrepet i en bil på E6 utenfor Oslo. Bilens eier hevder at «Greven» truet til seg bilen med en pistol.
 • I tiden Vikernes var på rømmen, vurderte han å verve seg til Fremmedlegionen: - Han hadde ingen klar plan, annet enn at han ville vekk fra Norge, til et sted der han kunne leve uten å bli behandlet som spedalsk, på grunn av sin fortid. Derfor tenkte han på Fremmedlegionen, uttalte John Christian Elden i Aftenposten 31. oktober 2003.
 • I Kongsberg tingrett 16. april 2004 ble Vikernes dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha kapret en bil fra en 16-åring, besittelse av en AG3 og ammunisjon, hytteinnbrudd og for å ha unndratt seg fengselsstraff. Vikernes fikk mildere straff en aktors påstand om to års fengsel, fordi han ble trodd på at han ikke brukte våpen da han kapret bilen, men en lommelykt.
 • Vikernes har lenge publisert tekster på internett, gjennom medhjelpere på utsiden av murene. 13. februar 2006 skriver Aftenposten om en tekst som er datert 2004, men trolig lagt ut på internett i 2005. Her skryter «Greven» av drapet på Øystein «Euronymous» Aarseth i Oslo i 1993 og hvordan han angivelig drepte rivalen med ett, avgjørende hugg - ansikt til ansikt. Statsadvokat Bjørn K. Soknes var aktor i drapssaken i 1994. - Dette er jo langt, langt mer detaljert enn hva han fortalte i retten. Og delvis usant. Aarseth ble jo ikke drept forfra, sier han.

Kilde: BA.no

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag