NA24.no


Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener det er viktig at Pressens Faglige Utvalg diskuterer plagiatsakene fra norsk media.
Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, mener det er viktig at Pressens Faglige Utvalg diskuterer plagiatsakene fra norsk media. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

- Viktig at plagiatsakene behandles i Pressens Faglige Utvalg

Generalsekretær i Norsk Presseforbund mener det er viktig at plagiatsakene fra norsk media diskuteres i pressens eget klageorgan.

Mandag skrev tidligere VG-redaktør og partner i First House, Hans-Christian Vadseth, et innlegg i Dagens Næringsliv hvor han tar til orde for at generalsekretæren i Norsk Presseforbund burde bruke initiativretten sin overfor Pressens Faglige Utvalg (PFU) til å få behandlet plagiatsakene som har kommet frem den siste tiden.

Til Dagens Næringslivs papirutgave tirsdag, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum at hun mener at det, uavhengig av leserinnlegget, er nødvendig at sakene om plagiering og fabrikering diskuteres i PFU.

Pressens Faglige Utvalg er et klageorgan opprettet av Norsk Presseforbund, som skal overvåke og fremme den etiske og faglige standarden i norsk media.

- Jeg er usikker på om en ordinær klage er mest egnet, eller om det er et grunnarbeid for å få en god prinsipputtalelse som er det beste. Uansett kommer PFU til å komme med en uttalelse, sier Løken Stavrum til DN.

Flere tilfeller av plagiat

Den tidligere Dagens Næringsliv-journalisten Daniel Butenschøn har innrømmet å ha stjålet en rekke sitater og passasjer fra The New Yorker, da han skrev artikkelen «Klagemuren», som var hovedsak i DN Magasinet lørdag 25. juli. Senere har Dagens Næringsliv fuunnet plagiat i flere av Butenschøns artikler, som han har skrevet gjennom åtte år i avisen.

I etterkant har det også kommet frem flere eksempler på andre journalister i andre medier som har unnlat å sitere når de har hentet informasjon fra andre medier, eller som har plagiert artikler.

- Ikke illustrerende

Løken Stavrum presiserer at det er avdekket eksempler som er 15 år gamle, og at det i lys av dette tidsforløpet er det ikke en stor mengde med saker som er kommet frem. Hun mener derfor at dette ikke er illustrerende for hele mediebransjen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere