*Nettavisen* Økonomi.

- Viktig seier for nettmedier

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Internettinnlegg beskyttes av kildevernet

16.11.10 11:01

Det Aller Internett-eide nettstedet DinSide har fått en full seier mot politiet. Hedmark politidistrikt ville at DinSide skulle utlevere IP-adressen til en bruker, som kalte seg «Finneren». Han skrev at han hadde solgte en bevaringsverdig runestein i diskusjonsfeltet under en sak på nett-tjenesten DinSide.

Politiet reagerte på leserinnlegget , hvor det sto at brukeren var fra Ringsaker.

«Det kunne ikke falle meg inn å levere den inn i bytte mot knapper og glansbilder», skrev leseren og fortsatte:

«For det første fant vi den da vi gravde ut tomta vår, omtrent midt under der kjøkkenet er nå, for det andre venter jeg på en «passende» anledning til å selge den for dens rette verdi til noen som vet å verdsette slikt.»

- Viktig seier
Petter Danbolt og Aller Internett ble deretter kontakt av politiet for å utlevere informasjon om «Finneren». Det nektet Aller Internett-redaksjonen, og dermed endte saken i retten. Nå har Høyesterett avsagt dom i den viktige saken.

- Dette er full seier i en meget viktig prinsipiell sak. Dommen slår ettertrykkelig fast at kildevernet også gjelder for nye medier, sier Aller Internett-sjef Petter Danbolt.

Han forteller at Aller Internett har tapt saken i alle rettsinstanser til nå. Tingretten avfeide vår påberopelse av kildevernet, mens Lagmannsretten ikke tok stilling til hvorvidt kildevernet ville komme til anvendelse, men slo bare fast denne saken uansett ville kommet inn under unntaksbestemmelsene i kildevernsreglene. Når saken ble tatt opp i Høyesterett, ble det imidlertid ordentlig prinsipiell gjennomgang, og vi har både fått slått fast at kildevern gjelder og at unntaksbestemmelsen ikke kommer til anvendelse.

Da ble det klart at internettmediene ikke trenger å utlevere navnet på anonyme innlegg på internett, slik det fungerer for papiravisene. Dette gjelder imidlertid ikke alt som skrives på nettet, men kun det som er underlagt et redaksjonelt verk og har en ansvarlig redaktør.

- Dette er en veldig, veldig viktig sak, sier Danbolt.

- Historisk sak
Danbort sier videre til NA24/Propaganda24 at saken er historisk på andre plan enn prinsippene rundt kildevern. Det er nemlig første gangen det har vært gitt innpass for partshjelp i en straffesak. På grunn av at saken var viktig for hele mediebransjen, ble nemlig redaktørforeningen koblet inn i saken.

Nå må Hedmark politidistrikt betale saksomkostninger på totalt 185.000 kroner. 44.193 går til Redaktørforeningen, mens Aller Internett skal ha resten.

- Hedmark politidistrikts begjæring 3. april 2010 om pålegg om utlevering av IP-adressen og brukeropplysningene til ”Finneren”s innlegg tas ikke til følge, heter det i dommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag