NA24.no

- Vil beholde rekordproduksjon

Analytikere tror ikke Opec lar seg skremme av fallende oljepris.

Oljeprisen har falt kraftig tilbake den siste tiden, og flere har forventet at oljekartellet Opec vil kutte produksjonen for å støtte prisen på et høyt nivå.

NA24 – din næringslivsavis

Men det klare flertall av oljeanalytikere som Bloomberg News har snakket med mener at den mektige organisasjonen, hvis 13 medlemmer står for 40 prosent av verdens oljeproduksjon, vil holde produksjonen rekordhøy på sitt møte neste uke i Wien.

- De vil ønske å forhindre en stor lageroppbygging av råolje, noe som gjør at man kan utelukke en produksjonsvekst. Men de vil ikke sende prisene til himmels ved å annonsere et kutt, sier Mike Wittner som er leder for oljeanalyse i den franske banken Societe Generales avdeling i London. Han sier til Bloomberg News at Opec ikke vil ta noen formelle grep.

Iran og Venezuela har ønsket å kutte produksjonen.

Oljeprisen har falt 38 dollar per fat, eller 26 prosent, siden toppen på 147.27 dollar fatet i sommer. En svakere verdensøkonomi og en dollar som har begynt å stige igjen etter et tre års nærmest sammenhengende fall mot euroen har vært driveren bak dette. Etterspørselen vil i 2009 øke med 1 prosent, noe som er den laveste veksten på nesten syv år.

Samtidig har den høye oljeprisen sørget for at inflasjonen har tatt grep, særlig i Europa der konsumentene har sett prisene stige med 4 prosent i juli. Torsdag falt oljeprisen under 110 dollar fatet til 109,35 dollar, en nedgang på 0,3 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere