*Nettavisen* Økonomi.

- Vil du gå til krig, Ryan?

Foto: ELECTION CENTRAL/ABC

Obamas «kamphund», Joe Biden, gikk i strupen på Mitt Romneys valgkollega Paul Ryan i nattens debatt.

12.10.12 21:31

Debatten mellom visepresident Joe Biden og hans utfordrer kongressmann Paul Ryan, gikk av stabelen i Centre College i Danville, Kentucky.

For første gang i valgdebattene kom utenrikspolitikk opp på agendaen. Dette regnes for demokraten Joe Bidens sterke side. Bl.a. var han fra 2007 til 2009 leder av Senatets utenrikskomité.

Paul Ryan, derimot, sitter i kongressens budsjettkomité i Representenes hus, og sies å ha økonomi som sin sterkeste side.

Jens Kjeldsen, professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved Universitetet i Bergen, er for tiden i Northwestern University i Chicago. Han mener Ryan ble rystet av Biden i debatten.

LES EKSPERTENES ANALYSE: - BIDEN TIPPET OVER

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Uib

- Biden var aggressiv og angrep hele tiden. Dette bidrar nok til å oppstemme demokratene. La du merke til hvor mye vann Paul Ryan drakk under debatten? Tydelig at han ble kraftig presset og tørr i halsen, sier Kjeldsen til Nettavisen.

Angrep Obamas utenrikspolitikk
Den forrykende debatten startet gikk rett på utenrikspolitikk. Moderatoren, Martha Raddatz, som er ABC sin ledende utenrikskorrespondent, åpnet med å be kamphanene forklare hva var det som gikk galt da det amerikanske konsulatet i Libya ble angrepet og ambassadør Christopher Stevens døde.

Bakgrunn: 50 pågrepet etter konsulatangrepet

Ryan anklaget Obama for å ha neglisjert sikkerheten på stedet ved å ikke ha en kontingent soldater klar når angrepet kom.

- Det var en tragedie. Vi kommer til å finne de som gjorde det og stille dem til ansvar, forsikret Biden, men det tok sekunder før Biden rettet oppemerksomheten mot Obama-utfordrer Mitt Romney, som sa at angrepet var et resultat av Obamas feilslåtte utenrikspolitikk.

- Til og med før vi visste at ambassadøren var død innkalte Romney til en pressekonferanse og kom men en mengde irrasjonelle uttalelser. Det er ikke egenskaper en president verdig, sa Biden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Esam Omran Al-fetori

- Iran må jo ha noe å putte bomben i!
Diskusjonen gikk over på Iran og deres antatte atomvåpenprogram. Biden mente at krigsretorikken mot Iran må flere hakk ned, noe Ryan mente var naivt.

- Vi kan ikke la Iran få atomvåpen. Da Obama kom til makten hadde Iran nok uran til én bombe. Nå har de nok til fem. Obama-administrasjonen har gjort sitt beste for å vanne ut sanksjonene mot Iran, sa Ryan til en hoderystende Biden.

- Det er helt utrolig, svarte Biden. Vi har iverksatt de mektigste sanksjonene i historien. Hva mer vil du gjøre? Vil du gå til krig?, spurte Biden og stirret rett i hvitøyet til en forfjamset Ryan.

- Iran er ganske langt unna atomvåpen, fortsatte Biden og påpekte at Iran er langt unna å foredle Uran-235 opp til våpengrads, som er 90 prosent, fra nåværende rundt 20.

- Dessuten på de ha noe å putte bomben i. Og det har de ikke, sa Biden, og siktet til Irans manglende raketteknologi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Richard Drew

- Afghanistan var ikke en suksess
Afghanistan kom også opp. Biden kritiserte Ryan for å ikke ha en klar tilbaketrekning klar, og pekte på at Obama kommer til å trekke ut alle styrker i løpet av 2014.

- Jeg vil også trekke oss ut i løpet av 2014. Men vi ønsker å trekke oss ut etter en suksess. Det vi ser på TV hver dag om det som skjer i Afghanistan er ikke en suksess, sa Ryan, og kritiserte også Obama-administrasjonen for å kutte i forsvarsbudsjettet.

Ryan var mindre spesifikk når det gjaldt Syria. Ryan angrep Obamas vennligsinnede politikk mot Assad-regimet i forkant av opprøret der. Samtidig var Ryan imot at USA lar seg diktere av FNs sikkerhetsråd.

Biden avbrøt Ryan stadig og påpekte at USA allerede gir støtte til de opprørere som de vet deler Vestens syn.

- Alle våre allierte mener det er riktig kurs. Hva mer skal vi gjøre, annet å sette styrker på bakken, sa Biden og rettet kraftig kritikk mot Ryans ønske om å gå utenom FN i Syria-spørsmålet.

- Det siste vi trenger nå er enda en krig, sa Biden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ELECTION CENTRAL/ABC

- Finanskrisen kom ikke ned fra Himmelen
Innenrikspolitikk ble også diskutert. Ryan påpekte at situasjonen har blitt verre under Obama, med flere arbeidsløse og enda større budsjettunderskudd.

- Obama lovte å halvere budsjettunderskuddet på fire år. I stedet har det blitt tre ganger større, sa Ryan.

Biden ble tydelig irritert og prøvde å latterliggjøre Ryan.

- Republikanere snakker som om finanskrisen falt ned fra himmelen! «Gud, hvor kom den fra?» Det var jo Ryan selv som stemte for å starte to kriger på kredittkort og samtidig gi trillioner i skatteletter, tordnet Biden.

Han anklet samtidig republikanere for å holde skatteletter for den viktige middelklassen som «et gissel», for å prøve å presse gjennom skatteletter for de rikeste samtidig.

- Viktigere enn ellers
Kjeldsen mener Biden ville forsterke inntrykket av Ryan som ung og fersk, mens Biden viste at han har vært med i gamet lenge.

- Biden faktasjekket Ryan konstant. Han avbrøt flyten til Ryan. Biden hadde fakta i orden.

På et punkt i debatten forsvarte Ryan seg med at selv ikke Ronald Reagan ikke hadde var så spesifikk når han la fram sin budsjettplan.

- Biden svarte da bare at han var der når Reagan la fram planen. Vanligvis er ikke visepresidentdebattene så viktige. Men siden Obama gjorde det så dårlig i sin debatt mot Romney, er denne debatten kanskje viktigere enn ellers, sier Kjeldsen.

Mest lest på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.