*Nettavisen* Økonomi.

- Vil oppnå absolutt ingen ting

Alistair Darling, finansminister, Storbritannia Foto: CARL DE SOUZA (Scanpix)

Den britiske finansministeren er skeptisk til Obamas bankplan

24.01.10 11:54

Torsdag denne uken lanserte USAs president, Barack Obama, en offensiv plan som vil legge store begrensninger på hvor mye risiko bankene vil kunne ta om den blir gjennomført. Storbritannia, ved finansminister Alistair Darling, er lunkne.

NA24 - din næringslivsavis

- Vil oppnå ingen ting
- Hvis alle gjør deres egen ting vil det oppnå absolutt ingen ting, sier Darling i et intervju med the Sunday Times, ifølge Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Chuck Kennedy

I korte trekk sier planen at banker som vil beholde innskuddsgarantien fra den amerikanske sentralbanken ikke vil få lov til å ta særlig mye risiko. For eksempel vil de ikke kunne fortsette med den lukrative men risikable praksisen med egenhandel av verdipapirer. Det foreslås også blant annet at banker med garanti ikke kan eie eller investere i hedgefond og private equity-selskaper.

Les mer: Vil svinebinde storbankene

Den britiske finansministeren hevder at denne typen begrensninger vil trenge en bred internasjonal plattform for å legge reelle begrensninger på bankene.

- Bankene er globale; de klarer fint å organisere seg selv slik at hvis regimet er vanskelig i ett land vil de gå til et annet, og det gjør ikke noen noe godt, påpeker Darling til avisen.

Redd for utflagging
I Storbritannia er de redde for denne typen bankflukt, da de har et stort finansmiljø representert ved bydelen City i London. Redselen for at bankene skal flagge ut har tidligere gjort at statsminister Gordon Brown har vært blant de som gikk minst tøft ut av de europeiske statslederne hver gang det har vært snakk om regulering av bankene.

Britenes reserverte holdning blekner i forhold til amerikanske investorer, som fikk kaffen i vrangstrupen da de hørte planen. De viktigste aksjeindeksene i USA falt over to prosent fredag, ledet an av bankene som ville blitt hardest rammet av en slik plan.

Les mer: Wall Street Obama-skremt

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fotograf: SPENCER PLATT

Upopulære banker
Lanseringen av planen kommer imidlertid på en tid da folkeopinionen går sterkt imot bankene. Det er nemlig bonussesong på Wall Street, og det faktum at enkelte banker gir ut flere millioner til hver ansatt skaper forargelse i en befolkning som føler de sitter igjen med regningen etter forrige finansfest.

Les mer: Slik bruker de bonusen

Britene på sin side føler de har mer enn nok med å bekymre seg for å komme ut av den nåværende krisen, før de begynner å legge begrensninger som kan skape en ny krise.

Endelig ut av resesjonen?
Neste uke kommer makrotall fra den britiske økonomien, og alt tyder på at øyriket endelig kommer ut av resesjon, som en av de siste store økonomiene. Finanskrisen har satt landet inn i den dypeste resesjonen på over 50 år, og selv om veksten nå skulle tilta har landet fortsatt en lang vei å gå. De vil bli en hard oppgave med å få bukt budsjettunderskuddet, og slik situasjonen er i dag ser det ut til at den jobben vil gå til de konservative Toryene etter valget i juni.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.