- Vil sende Krekar til Italia

AVGJØRELSE MANDAG: Mandag bestemmer Oslo tingrett om mulla Krekar kan pålegges å tvangsflyttes til Kyrksæterøra.

AVGJØRELSE MANDAG: Mandag bestemmer Oslo tingrett om mulla Krekar kan pålegges å tvangsflyttes til Kyrksæterøra. Foto: Audun Braastad/NTB scanpix (Ap)

01.02.15 22:57

Norske myndigheter har siden i fjor jobbet for å få til en avtale om å overføre mulla Krekar til Italia, opplyser kilder ifølge Aftenposten.

Initiativet skal ha kommet fra den nye politiske ledelsen etter regjeringsskiftet, skriver Aftenposten. Overføring til Italia er ifølge avisa én av flere konkrete løsninger det arbeides med i den politisk betente saken.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, har det vært møter og samtaler på embetsverksnivå mellom italienske og norske myndigheter om Krekar i 2014.

Justisdepartementet vil ikke uttale seg om avisens opplysninger.

– Dette vil vi ikke kommentere, sier kommunikasjonssjef Gunnar Johansen til NTB.

– Flere prosesser

Italienerne skal i fjor ha sagt seg villig til å gå i dialog om en mulig overføring og møtt norske representanter om dette, ifølge Aftenposten. Saken skal også ha blitt tatt opp på politisk nivå i fora der de to landenes ansvarlige politikere har møtt hverandre.

Norge skal ha hatt flere prosesser gående for en mulig overføring av Krekar til Italia, ifølge avisen. Én av disse strandet da italienerne vendte tommelen ned i fjor høst.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, jobbes det imidlertid fortsatt med å få sendt ham til Italia.

Leder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet eller den italienske ambassaden i Oslo har heller ikke villet kommentere avisens opplysninger.

Meling: – Aldri hørt om

Det har ikke lyktes NTB å komme i kontakt med Krekars advokat Brynjar Meling.

Advokaten sier imidlertid til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han sier han heller ikke er kjent med at det pågår etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Det har imidlertid skjedd. I 2003 var politi og representanter for påtalemyndigheten i Italia i Norge for å avhøre Krekar. Etterforskerne mente hans gruppe Ansar al-Islam hadde samarbeidet med al-Qaida om å rekruttere arabere i Norge og andre land for å krige mot amerikanerne i Irak.

Etterforskerne mente en rekruttering hadde foregått både i Italia, Tyskland, Norge og Spania. Krekar avviste at noe slikt hadde skjedd.

Tvangsflyttes?

Oslo tingrett kommer mandag med sin kjennelse i saken om å tvangsbosette Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Det er lovligheten av Oslo-politiets vedtak om flytting retten skal ta stilling til.

Krekar, som ble løslatt fra fengsel tidligere denne måneden, påklaget vedtaket.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.