NA24.no

Brann-trener Rikard Norling har fått mye kritikk denne sesongen. Onsdag kan han rykke ned i sin første sesong som Brann-trener.
Brann-trener Rikard Norling har fått mye kritikk denne sesongen. Onsdag kan han rykke ned i sin første sesong som Brann-trener. Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

- Vil være tidenes økonomiske mageplask

Sist oppdatert:
Et Brann-tap vil påvirke verdien av hele Tippeligaen.

Onsdag kveld spiller lille Mjøndalen mot mastodonten Brann i den andre og avgjørende kvalifiseringskampen til Tippeligaen neste år.

- Dette er en kamp som har fått masse oppmerksomhet, og det er David mot Goliat. Her har man et budsjett på 10 millioner mot et på 120 millioner. Dette er amatørene mot kjempekapitalistene, og det trenger Fotball-Norge. For man skal være glad for at det ikke bare dreier seg om penger, sier Tor Geir Kvinen, høyskolelektor hos BI, til Nettavisen. 

Men det dreier seg også om penger. Mye penger.

Tor Geir Kvinen sier at et nedrykk blir kostbart for Brann.

- Ja, det er klart at Brann kommer til å tape en god del penger på å rykke ned. Det er det ingen tvil om, sier Harry Arne Solberg, professor ved Handelshøyskolen i Trondheim, til Nettavisen.

Alle inntektsformene til klubben, samt verdiene på eiendeler som spillere vil bli rammet. 

- Brann vil miste flere titalls millioner kroner. Bare på ren automatikk så vil de miste NFF- og TV-inntekter. På sponsorsiden så vil det nok røre seg litt og det vil bli stor nedgang i billettinntektene, både i antall publikum og i billettprisen, sier Kvinen. 

Solberg anslår at klubben vil miste minst fem millioner på TV-avtalen alene.

I år får Brann TV-inntekter på 9,7 millioner netto, mens Tromsø får 5,1 millioner for sin innsats i 1. divisjon. Samtidig blir det stor forskjell avhengig av om man gjør det godt eller dårlig i Tippeligaen.

Rekordbudsjett
Hvor mye regningen kommer på er det ingen som vet.

- Det er ingen tvil om at det vil være det største økonomiske mageplasket i norsk fotballhistorie, sier Kvinen. 

Selv skal Brann regne med at det blir et fall fra 122 millioner i år til rundt 90 millioner neste år. Noe som vil være rekordhøyt i 1. divisjon, ifølge BT.


Brann ser for seg et rekordstort budsjett dersom de rykker ned. Om stjerner som Erik Huseklepp vil bli med ned vil tiden vise.

- Det er et ekstremt høyt tall til å være i 1. divisjon. Spørsmålet er vel heller om det er realistisk, for rykker de ned så er det stor sannsynlighet for at det blir et nytt underskuddsår.

Kvinen peker på at et tap må gi umiddelbare grep.

- Blir det nedrykk så må de ta kraftige grep og da må de sette seg ned allerede i morgen for å se på hva de kan gjøre. Det må helt sikkert foretas kutt og endringer blant spillere og i administrasjon. Man budsjetterer ikke med nedrykk, og alle disse tingene koster penger.

Etter 1-1 i første oppgjør rykker Mjøndalen opp også med uavgjort 0-0 på hjemmebane.


- Påvirker alle
Men det er ikke bare Brann som vil bli rammet av et nedrykk.

- Det vil påvirke verdien av hele Tippeligaen. Brann er en fargeklatt som er flinke til å lage mye oppmerksomhet og rammer rundt kampene, og det trenger norsk fotball, sier Kvinen.

Både han og Solberg regner med at det kommer til å bli mange TV-kamper med de røde vestlendingene i 1. divisjon.

Harry Arne Solberg sier at de lagene som vises på TV er utvalgt etter hvor mange seere de trekker.

- Selv om de har hatt en ræva sesong så har de blitt vist mest på TV. De som har høyest publikumspotensiale blir vist mest. Rykker de ned kommer så godt som alle kampene til å bli vist på den åpne kanalen, sier Solberg.

Tross nedrykk kan imidlertid klubben trøste seg med tilhengerskaren.

- Samtidig så er Brann litt heldige fordi de har et veldig lojalt publikum, og lojaliteten til fotballsupportere er veldig sterk. I enkelte tilfeller er den jo sterkere til klubb enn til ektefelle, sier Kvinen. 

Gull for Mjøndalen
Når det gjelder Mjøndalens økonomiske gevinst ved et opprykk er begge klare på at det vil bli en stor prosentvis økning, men fra et lavt nivå.

- Mjøndalen vil få mye høyere inntekter. De vil blant annet få en positiv effekt av at klubben geografisk ligger nært andre klubber som VIF, Stabæk, Lillestrøm og Strømsgodset. De vil få masse tilskuere på flere av sine hjemmekamper.

- Men kveldens store vinner er uansett TV 2?

- Ja, helt klart. Det er lenge siden man har fått så mye oppmerksomhet rundt en slik opprykkskamp, sier Kvinen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere