*Nettavisen* Økonomi.

- Vimpelcom har gitt presidentdatter 1,67 milliarder

 Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser i Telenor møtte i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Mulig korrupsjon-bombe fra anonym kilde.

16.01.15 14:00

Næringsdepartementet har fra en varsler mottatt nye påstander om korrupsjon i delvis Telenor-eide VimpelCom.

Informasjonen departementet har mottatt, er kun signert «whistleblower». Den anonyme kilden har utarbeidet et omfattende notat som berører VimpelComs inntreden i Øst-Europa gjennom en periode fra tidlig på 1990-tallet.

Beskyldningene nå er at Usbekistans presidentdatter skal ha mottatt mye mer enn tidligere anslått.

Gulnara Karimova skal ifølge kilden ha kunnet fått så mye som 219,5 millioner dollar av Vimpelcom. Det tilsvarer vel 1,67 milliarder kroner etter dagens kurs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gulnara Karimova er den eldste datteren til president Islam Karimov, og personen det er anslått at skal ha mottatt enorme summer. Foto: Muhammad Sharif (AFP / NTB Scanpix)

Fra før er det lagt til grunn mulig korrupsjon på 94,5 millioner dollar.

Her kan du lese notatet

VimpelComs inntreden i Usbekistan er nevnt i notatet. Dette dreier seg om opplysninger som Telenor hevder er nye, angående påståtte betalinger ut over dem som fra før er bekreftet eller antatt, samt beskrivelser av VimpelComs inntreden i andre land.

– Dette representerer forhold Telenor allerede har tatt skritt for å få oppklart, og som minoritetseier vil Telenor umiddelbart kontakte VimpelCom for ytterligere forklaringer, opplyser det norske konsernet, som eier den nest største aksjeposten i VimpelCom. Selskapet Altimo er største aksjonær.

– Diskreditering av Telenor
Telenor viser til at notatet som departementet har mottatt, inneholder en blanding av kjent og ukjent informasjon, påstander og spekulasjoner. Det er derfor ikke lett å forholde seg til informasjonen, påpeker Telenor.

– I sum kan dette tolkes som et forsøk på å diskreditere Telenor i lys av den alvorlige situasjonen rundt VimpelComs investeringer i Usbekistan, heter det i en uttalelse fra Telenor.

Skal orientere
Telenor hevder å ha redegjort overfor departementet og i høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité onsdag denne uken for all kunnskap konsernet har om VimpelComs inntreden i Usbekistan.

– Telenor vil orientere norske myndigheter om våre vurderinger av de alvorlige påstandene som nå er framsatt anonymt, heter det videre i Telenors uttalelse.

Konsernet opplyser videre at den fra før kjente pågående etterforskningen av VimpelComs investering i Usbekistan fortsetter.

På høring hos aksjonær
Under høringen viste Baksaas og Aaser til at Telenor har stilt spørsmål om overføringene når de er blitt kjent nå i ettertid.

Baksaas og Aaser viste til at beskjeden fra VimpelComs ledelse var at overføringene var vurdert og funnet i orden i henhold til amerikansk anti-korrupsjonslovgiving.

- Vil ikke gjentas
Under høringen sa Telenor-toppene at de ikke kan garantere at det ikke har skjedd korrupsjon i forbindelse med VimpelComs anskaffelse av lisenser i Usbekistan.

– Vi har ikke gjennom våre undersøkelser klart å bevise det. Jeg var urolig og bekymret og kunne ikke utstede noen garanti, sa Aaser.

– Jeg kan heller ikke si at det har foregått korrupsjon. Men indisiene gjør at spørsmålsstillingen øker i styrke. Det er jo dette som er tema for etterforskningen, sa Baksaas.

Aaser gjorde det klart at en tilsvarende investering fra Telenors side – som mindretallseier i et selskap som opererer i et land med «utfordringer» – neppe vil skje igjen.

Opphevet taushetsplikt

I forkant av høringen hadde Telenor skrevet et brev til Stortinget der det ble opplyst at taushetsplikten overfor VimpelCom ville gå foran hensynet til å oppfylle Stortingets ønske om informasjon.

Men Baksaas åpnet med å gjøre det klart at han ville forklare seg uten å føle seg bundet av noen taushetsplikt.

Betalte millioner
Vimpelcom, som har vært en gullkantet investering for Telenor, gikk inn i Usbekistan i januar 2006. Da betalte de cirka 275 millioner dollar for selskapene Buztel og Unitel.

Sommeren året etter kjøpte Gibraltar-selskapet Takilant syv prosent for 20 millioner dollar. Prisingen var nokså lik hva Vimpelcom betalte, men avtalen kom også med en putopsjon. Det vil si at Takilant kunne selge tilbake aksjene til Vimpelcom i en gitt periode og til en gitt pris.

Denne muligheten utøvde Takilant i september 2009, noe som gjorde at Vimpelcom kjøpte tilbake aksjeposten for 57,5 millioner dollar. Dermed innkasserte Takilant en garantert gevinst på 187,5 prosent på kun to år.

I tillegg inngikk Vimpelcom en avtale med Takilant om lisenser blant annet knyttet til 3G, i bytte mot nye 57 millioner dollar.

Samlet mottok Takilant 94,5 millioner dollar av Vimpelcom.

Landets største
Da Vimpelcom satset i Usbekistan ble det landets største mobiltilbyder. Nå er det vel 20 millioner usbekere som benytter seg av landets tjenester og det har en penetrasjonsrate på 67,7 prosent.

I fjor omsatte selskapet for 673 millioner dollar, noe som tilsvarer tre prosent av Vimpelcoms globale aktivitet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag