NA24.no

- VimpelCom nær forlik på 775 mill. dollar

Sist oppdatert:
Det delvis Telenor-eide selskapet i samtaler om å betale en av tidenes største bøter, melder nyhetsbyrå.

Det delvis Telenor-eide telekonsernet VimpelCom skal være nær et forlik med amerikanske myndigheter i forbindelse med korrupsjonsanklagene i Usbekistan.

Det melder nyhetsbyrået Bloomberg som viser til kilder med kjennskap til saken.

VimpelCom er ifølge nyhetsbyrået i samtaler om å betale et nær rekordhøyt beløp på 775 millioner dollar, etter at selskapet er blitt anklaget for å betale bestikkelser i Usbekistan.

Det tilsvarer 6,7 milliarder kroner på dagens kurs.

Les også: Skeptisk til at Telenor gjør forretninger i ett av verdensmest korrupte land

- Telenor-styret skulle ha stilt kritiske spørsmål

Fakta: VimpelCom-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* I fjor høst ble det kjent at Vimpelcom er under internasjonal etterforskning for overføringer på 700 millioner kroner til et postkasseselskap i Gibraltar som eies av venninnen til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova. Betalingene i 2006 og 2011 skal være oppgjør for telelisenser i Usbekistan.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget behandlet saken. Telenor fikk kritikk av komiteen for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom.

* Fredag 30. oktober avsatte næringsminister Monica Mæland (H) Telenors styreleder Svein Aaser fordi hun ikke lenger hadde tillit til ham.

* Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas innrømmet å ha holdt tilbake informasjon om Vimpelcom i Stortingets kontrollhøring 14. januar.

* Kontroll- og konstitusjonskomiteen har bestemt at det skal holdes en ny høring i saken.

* Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 33 prosent av aksjene og 43 prosent av stemmene.

* Staten eier nær 54 prosent av Telenor.

Kilde: NTB

Løsningen med det amerikanske justisdepartementet og finanstilsynet (SEC) kan bli annonsert i januar, fortsetter nyhetsbyrået.

Tidligere i år anklaget justisdepartementet VimpelCom, som er børsnotert på amerikanske Nasdaq, for å vært med på å betale over 500 millioner dollar i bestikkelser.

VimpelCom har allerede satt til side 900 millioner dollar for å dekke potensielle bøter i forbindelse med etterforskningen i Nederland og USA.

En bot på 775 millioner dollar for brudd på anti-korrupsjonslovgivningen vil være den nest største fra amerikanske myndigheter noensinne, kun slått av boten Siemens fikk i 2008 på 800 millioner dollar.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere