NA24.no

- Virkeligheten overgikk frykten

Foto: Montasje/Sara Marie Vollset (Nettavisen)
Verdensøkonomien inne i sin verste nedtur siden krigen, men DnB Nor Markets ser lyspunkter.

Den nåværende krisen i verdensøkonomien er den verste vi har sett siden krigen, men det er lyspunkter å spore, mener DnB Nor Markets i sin siste utgave av rapporten «Økonomiske utsikter»

NA24 - din næringslivsavis

- Samtidig som krisen er den alvorligste siden krigen, er også mottiltakene de mest offensive noensinne, skriver Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB Nor Markets, og legger til:

- Nøkkeltallene tyder på at de største fallene i aktivitet er et tilbakelagt stadium. I USA er korreksjonen i boligmarkedet kommet svært langt allerede. Tillit og etterspørsel kan snu fort. Vi vil derfor heller ikke utelukke at omslaget kan komme raskere enn vi anslår.

Annenrundeeffekter
Imidlertid vil ikke Dørum være for optimistisk ennå. Effektene for realøkonomien kommer til å blir ille, spår den erfarne sjeføkonomen.

- Lavere kapasitetsutnytting og jobbtap kan gi store annenrundeeffekter i form av sviktende etterspørsel. Tilgangen på kreditt vil være vanskelig en god stund. Nedbygging av gjeld tar tid, slik historiske erfaringer viser. Og der tidligere bankkriser stort sett har vært enkeltstående, nasjonale hendelser, er denne global, skriver Dørum.

- Slik sett kan også tilbakeslaget bli mer alvorlig enn vi nå anslår.

- Banktapene vil øke
Dørum påpeker at usikkerheten fortsatt er spesielt stor, og at vi har grunn til å vente en dyp og langvarig lavkonjunktur. I tillegg til annenrundeeffekter i form av sviktende etterspørsel, ser Dørum for seg at nedturen skaper et slakk i økonomien. Dette slakket kommer i form av at produksjon vil bli lagt ned, og det vil finnes store ledige ressurser i landene.

- Med så stort slakk vil en rekke bedrifter gå over ende. De faktiske banktapene vil øke. Historisk er det en meget tett sammenheng mellom produksjonsgap og banktap, skriver Dørum.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Global nedtur
Hovedscenarioet til Dørum er et oppsving i verdensøkonomien andre halvår 2010. BNP-fallet i industrilandene tror DnB Nor Markets vil ende på - 3,5 prosent i år og - 0,25 prosent neste år.

Det globale fallet vil være - 1,5 prosent i år, mens man neste år får en vekst på 1,5 prosent, ifølge prognosene til DnB Nor Markets.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere