*Nettavisen* Økonomi.

- Viser liten vilje til nytenkning

IKKE IMPONERT: Jonas Gahr Støre er blant de som er kritisk til regjeringens forslag. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Det går mot het debatt om styringen av oljefondet.

20.04.14 10:57

Regjeringen får kritikk for svak satsing på miljø og etikk i sitt forslag til hvordan oljefondet bør styres. Fredag starter debatten i Stortinget.

Samarbeidspartiene Venstre og KrF ventes å komme med klare krav når stortingsmeldingen om forvaltningen av fondet tas opp i finanskomiteen.

Mest kritikk fikk regjeringen for ønsket om å legge ned Etikkrådet og å la Norges Bank selv overta ansvaret for å kontrollere at fondet opptrer etisk.

- Som å sette bukken til havresekken, mener flere organisasjoner om forslaget, som verken Venstre eller KrF synes noe om.

- Det er på sin plass å styrke etikkarbeidet internt i Norges Bank, men vi bør ikke avvikle Etikkrådet av den grunn, sier KrFs Hans Syversen, som leder finanskomiteen.

Forslaget om å øke rommet for miljøinvesteringer til inntil 50 milliarder kroner imponerte ikke miljøbevegelsen. Heller ikke sammensetningen av og mandatet til utvalget, som skal vurdere oljefondets investeringer i kull, gass og olje, avstedkom jubel.

- Styrker etikken

Regjeringen mener kravet om ansvarlige investeringer vil bli best ivaretatt hvis Norges Bank får hele ansvaret for å sørge for at retningslinjene blir fulgt.

- Vi styrker åpenheten, vi styrker etikken og vi styrker ansvarligheten, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Men Venstre og KrF ser ikke noen motsetning mellom å styrke Norges Banks etiske arbeid og beholde det uavhengige Etikkrådet. Rådet anbefaler i dag hvilke selskaper oljefondet bør ut av.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

FINANSMINISTER: Siv Jensen mener forslaget styrker hvordan oljefondet styres. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)


Regjeringen foreslår også å flytte myndigheten for å trekke fondet ut av uetiske selskaper fra Finansdepartementet til Norges Bank. Hensikten er å hindre spekulasjoner om at beslutningene om uttrekk er politiske.

Den endelige stortingsbehandlingen skjer i mai.

Klimamandater

Det var også knyttet store forventninger til regjeringens varslede omlegging til et grønnere oljefond.

- Vi styrker de mandatene Norges Bank i dag har til å investere på miljørelaterte områder, herunder fornybar energi. Vi nesten dobler til 50 milliarder kroner, og det mener vi er en styrking, sier Jensen.

Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre er ikke imponert:

- Vi mener forslaget er beskjedent, stort sett en videreføring av eksisterende praksis og viser liten vilje til nytenkning, sier han.

Miljøbevegelsen hadde håpet på en større grønn dreining.

- Det er et svært mangelfullt initiativ regjeringen legger fram, mener Zeros daglige leder Marius Holm.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISKE: Zero-leder Marius Holm og Bellona-leder Frederic Hauge. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)


Bellona mener økningen skjer fra et «pinlig lavt nivå» og ber regjeringen lage en opptrappingsplan.

- Målet må ligge på 5 prosent av de totale investeringene, sier Janne Stene, leder for Bellonas klimaarbeid.

Kullutvalg

Etter at Stortinget i mars avviste et forslag om at oljefondet ikke lenger skal investere i kull, ble det i stedet flertall for å opprette et ekspertutvalg som skal vurdere investeringer i kull, olje og gass. Det var et kompromiss mellom Høyre/Frp-regjeringen og Venstre og KrF.

Men Zero mener regjeringen har lurt de to samarbeidspartiene ved å sette ned et utvalg som er en «oppskrift på å fortsette som før».

Venstre-leder Trine Skei Grande erkjenner at utvalget og mandatet ville vært annerledes om hun hadde fått bestemme, men minner om at det er utfallet til slutt som teller.

- Det er Stortinget som har siste ord. Det er neste vår det store slaget står, sa hun nylig.

Gruppen legger fram sine anbefalinger innen utgangen av november. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag