*Nettavisen* Økonomi.

- Volkswagen tilbakekaller fem millioner biler

I TRØBBEL: Volkswagen tilbakekaller fem millioner biler som følge av avsløringene rundt utslippsmålerne i noen av bilene deres. Foto: John Macdougall (Afp)

Eierne av bilene kan vente seg et brev i posten.

29.09.15 23:55

Volkswagen-skandalen vil ingen ende ta. Tirsdag kveld melder den tyske avisen Süddeutche Zeitung at bilprodusenten skal tilbakekalle fem millioner biler som har manipulerte utslippsverdier.

Les også: VW stopper bilsalg etter diesel-juks

Bileierne kommer ifølge avisen til å få et brev hvor de blir oppfordret til å kontakte nærmeste VW-verksted, for å få bilen sin oppdatert.

Det skal i alle fal gjelde biler med dieselmotoren EA 189, som finnes i VW Golf generasjon seks, Passat generasjon sju og første versjon av den lille Jeepen Tiguan, skriver svenske Aftonbladet.

Oppdaget stor feil

Det var i forrige uke at det amerikanske miljødirektoratet EPA oppdaget at de har funnet en avansert programvare i bilene som er laget for å pynte på utslippsdataene.

Ifølge direktoratet risikerer Volkswagen bøter på opptil 18 milliarder dollar (rundt 145 milliarder kroner) for å ha forledet myndighetene. Volkswagen innrømmer at programvaren er installert i bilene.

Programmet skal ha fungert slik at det kun ble aktivert når en bil ble testet for hvor mye forurensning som slippes ut av eksosrøret, ifølge EPA. Miljødirektoratet mener selskapets biler derfor kan ha forurenset 40 ganger mer enn det tillatte nivået.

Oppretter nasjonale nettsider

Volkswagen skal opprette egne nasjonale nettsider for å gi informasjon til kunder som er berørt av utslippsjukset.

Det skriver selskapet i en pressemelding tirsdag.

I løpet av kort tid skal selskapet kontakte fem millioner bileiere for å varsle om at mekanismen som viser for lave utslippstall fra bilen, må rettes opp i.

I løpet av oktober skal selskapet legge fram tekniske løsninger for ansvarlige myndigheter.

I alt er 11 millioner biler fra Volkswagen-gruppen utstyrt med teknologien som gjør at bilene viser for lave utslipp i tester.

5 millioner er Volkswagen-modeller, mens 2,1 millioner er Audi-biler, 1,2 millioner er Skoda-biler og 1,8 millioner er varebiler. Tirsdag ble det kjent at det spanske bilmerket Seat, som eies av VW, er utstyrt med programvaren.

De ulike bilmerkene innad i Volkswagen-konsernet vil presentere sine egne planer, ifølge E24.

Over 200.000 VW-biler tilbakekalles i Sverige

Volkswagen tilbakekaller mer enn 200.000 biler i Sverige i forbindelse med avsløringer om utslippsjuks.

Volkswagen opplyser i en pressemelding at det er snakk om 224.746 biler. Eierne vil få beskjed om innkalling til verksted.

Rundt 11 millioner dieselbiler er på verdensbasis utstyrt med programvare som gjør at bilene viser lavere utslipp enn de egentlig har når de blir testet.

Av disse bilene er 5 millioner Volkswagen-modeller, 2,1 millioner er Audi-biler, 1,2 millioner er Skoda-modeller og 1,8 millioner er varebiler. Det spanske bilmerket Seat, som eies av VW, opplyser at 700.000 av deres biler også er utstyrt med programvaren som skjuler de reelle utslippstallene.

Hvor mange norske biler som blir tilbakekalt er fortsatt ikke klart.

– Vi har ikke full oversikt, men vil opplyse om antallet så snart dette er klart, sier informasjonssjef Anita Svanes i VW Møllergruppen i Norge til NTB sent tirsdag kveld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag