NA24.no

- Vær forberedt på lønnskutt

(Montasje)
Sist oppdatert:
Spår todeling av arbeidsmarkedet.

- Konsekvensene av den finansielle krisen blir dramatiske, sier Roger Bjørnstad, forskningsleder hos Statistisk sentralbyrå (SSB), til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

SSB la torsdag frem oppdaterte prognoser på hvordan økonomien i Norge utvikler seg videre de neste årene. En av spådommene er at norske arbeidstagere må forberede seg på en klassedeling i arbeidsmarkedet der vi får helt klare tapere og vinnere.

- Vi greier ikke å skjerme oss fra det vi ser rundt oss, fortalte Torbjørn Eika et fullsatt auditorium i SSBs lokaler i Oslo torsdag formiddag.

Offentlige vinnere
- Det vi kommer til å se er at næringer som er skjermet vil få en vekst i sysselsettingen, mens konkurranseutsatte næringer vil få færre sysselsatte. Norge har finansielle muskler til å sørge for å dempe fallet for økonomien, og sysselsettingsveksten vil være stor innen offentlig sektor, sier Bjørnstad.

Han peker på at anslagene for norsk industri indikerer at 40.000 jobber kommer til å forsvinne herfra. SSB spår en lønnsvekst som er den laveste siden begynnelsen av 1990-tallet, men det er i hovedsak innen offentlig sektor man vil få lønnsvekst.

- Folk må forberede seg på lavere lønn. Industrien er lønnsledende, og oppgjøret her er toneangivende for andre grupper. Når vi ser at etterspørselen faller i industrien og prisene faller vil dette føre til lavere lønnsomhet. Det igjen skaper lønnspress, sier Bjørnstad.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Private tapere
Bjørnstad tror lønnsutviklingen i industrien også vil gjenspeile seg i andre yrkesgrupper.

- Vi vil også se at dette sprer seg til flere sektorer, mener Bjørnstad.

- I tillegg vil industrien kunne måtte slite med høyere rente mens man allerede sliter. Norske myndigheter vil havne i en situasjon hvor vi å stimulere økonomien, men samtidig vil stimuleringen sørge for en lønnsutvikling som er høyere enn i utlandet. Det skaper en konkurransesituasjon som blir vanskelig og som reduserer lønnsomheten i industrien.

I dagens oppdaterte anslag over norsk økonomi holdt SSB fast ved at de tror ledigheten stopper opp på 125.000. Dette er likevel en kraftig oppgang fra dagens nivå, men det kunne vært verre.

Det er spesielt tre faktorer SSB trekker frem: Flere ungdommer velger utdanning, flere eldre arbeidstagere pensjonerer seg tidlig og i tillegg vil vi se en redusert nettoarbeidsinnvandring.

Imidlertid hersker det også usikkerhet rundt dette anslaget.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Bankene må låne ut
- Vi har basert våre analyser på at bankene begynner å låne ut penger som normalt i løpet av 2009. Dette er noe vi forutsetter og som vi tror på, sier Bjørnstad.

I tillegg har SSB basert seg på at oljeinvesteringene ikke faller dramatisk. Skulle dette skje, vil det være med å sende flere tusen nye arbeidstagere ut i arbeidsledighetskø.

- Hvis bankene ikke begynner å låne ut og investeringen faller mer enn ventet vil vi få et helt annet scenario, advarer Bjørnstad.

Med negativt fortegn.

Tjener du nok?
På tjenesten NA24 MinInntekt kan du finne ut om du tjener nok og hvor mye du tjener i forhold til andre som deg.

Basert på flere tusen andre profiler og en rekke faktorer, som for eksempel yrke, hvor i landet du bor, kjønn, alder og så videre, kan vi regne ut ganske nøyaktig hvordan lønnen din burde være i forhold til andre personer med samme bakgrunn.

MinInntekt finner du her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere