NA24.no

- Waleed får elleve års fengsel

I FLOTT SELSKAP: Kronprins Haakon inviterte Waleed Ahmed til å holde et innlegg på en temadag på Etterstad skole. Ahmed var en «Wonderboy» i norsk næringsliv, inntil det viste seg at alt var en bløff.
I FLOTT SELSKAP: Kronprins Haakon inviterte Waleed Ahmed til å holde et innlegg på en temadag på Etterstad skole. Ahmed var en «Wonderboy» i norsk næringsliv, inntil det viste seg at alt var en bløff. Foto: Privat
Sist oppdatert:
- Det er for tidlig å si noe om vi vil anke, sier Ahmeds norske forsvarer.

Waleed Ahmed (22) må sone 11 år i amerikansk fengsel. I tillegg må han tilbakebetale 1,001,505.50 dollar.

- Jeg er spent på å lese domspremissene. En ting er at det er langt unna forsvarets påstand. Det er også langt over aktors påstand, sier Ahmeds norske forsvarer Hans Marius Graasvold til Nettavisen.

- Det er for å tidlig å si noe om vi vil anke, fortsetter han.

Svindelsaken mot Ahmed har vært flere runder i amerikansk rettsvesen, og mandag kveld norsk tid var dommen klar.

Aktor la opprinnelig ned en påstand om ni år i fengsel. Selv håpet nordmannen på 18 måneder.

- Ja, jeg angrer. Om jeg fikk én sjanse til i livet, vil jeg forandre på mine handlinger, men det er umulig. Slike handlinger vil ikke gjentas i fremtiden. Fengsel er ikke noe for meg. Jeg er glad for at jeg ble tatt, sa Ahmed i et eksklusivt intervju med Nettavisen for noen uker siden.

Eks-partner: - Rettferdig dom

Waleed Ahmeds tidligere partner i Grønt Norge er overrasket over dommen.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er vel en rettferdig dom, sier Flemming S. Bordoy til Nettavisen.

DET VAR EN GANG: Her ser du Waleed Ahmed sammen med en gruppe svært prominente personer.- Som hans tidligere partner, føler du et ansvar? 

- Jeg kan overhodet ikke ta ansvar for det han har gjort, sier Bordoy.

Aktor Andrew Brown skriver i en E-post til Nettavisen at han ikke kan kommentere forhold utover det som er kjent i offentlig tilgjengelige dokumenter.

- Så jeg ber dere om å ikke stille spørsmål om det er eventuelle andre personer som er under etterforskning, skriver han.

Bieber-svindel

I 2010 sto næringstopper, kongelige, politikere og media i kø for å hylle Waleed Ahmed. Nordmannen ble presentert som Norges Mark Zuckerberg

Men høsten 2012 tok eventyret en brå slutt.

Ahmed ble pågrepet av det føderale politiet FBI i USA, siktet for å ha lurt en amerikansk investor til å betale nesten én millioner dollar, for enerett til Justin Bieber-konserter i Skandinavia. Disse rettighetene har Ahmed aldri hatt.

I USA: Her er Waleed Ahmed i USA før han ble pågrepet.

Alt dette skjedde kun noen måneder etter at den unge mannen innrømmet at store deler av hans virksomhet i Norge var basert på en bløff.

Fikk norsk støtte

I 2010, kun 18 år gammel, gikk Waleed Ahmed og hans daværende partner Flemming Bordoy til Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og fortalte om en ide de fikk på en ferietur i Dubai. Lei av dårlig ladetid på iPhonen hadde de kommet på et iPhone-etui med solcelleteknologi som ladet telefonen.

Waleed Ahmed sammen med konsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas. Ahmed oppga Telenor som en stor kunde, men også det var en bløff.


Innovasjon Norge tente så på ideen at ga Waleed et etablererstipend på 150.000 kroner, slik at han kunne starte selskapet Grønt Norge.

Waleed selv hevdet overfor Østlandets Blad i april 2010 at han hadde fått 640.000 fra Innovasjon Norge, at de selv satset 300.000 kroner og at Aurora Group hadde bestilt 150.000 eksemplarer for salg i Norden. En kontrakt verdt 30 millioner kroner.

Det var etter dette at Ahmed fikk stor medieoppmerksomhet i Norge.

Waleed Ahmed er også tiltalt for forsikringssvindel i Norge. Denne saken skulle opprinnelig opp for Follo tingrett i sommer, men er utsatt på grunn av saken i USA.

BAKGRUNN: Norsk wonderboy fengslet for Bieber-svindel

Vet du noe om saken? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Saken oppdateres. Trykk F5 for siste versjon.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere