*Nettavisen* Økonomi.

– 303 døde i USA på grunn av airbagfeil

Den private interesseorganisasjonen Senter for trafikksikkerhet i Washington bestilte rapporten. Organisasjonen kritiserer nå nasjonale trafikksikkerhetsmyndigheter for ikke å ha oppdaget airbag-feilene og problemene med tenningen. Foto: Files (AFP)

303 personer i USA har mistet livet i bilulykker med to forskjellige modeller fra General Motors (GM) på grunn av en airbagfeil, hevdes det i fersk rapport.

General Motors tilbakekalte 1,6 millioner biler på verdensbasis av de to modellene Chevrolet Cobalt (2003– 2005) og Saturn Ion (2003-2007), samt fire andre modeller på grunn av problemer med tenningen.

Men nå knytter en ny rapport fra Friedman Research Corporation, som analyserer bilsikkerhetsdata, problemene med tenningen i Cobalt- og Ion-bilene til airbagfeil, melder New York Times.

Den private interesseorganisasjonen Senter for trafikksikkerhet i Washington bestilte rapporten. Organisasjonen kritiserer nå nasjonale trafikksikkerhetsmyndigheter for ikke å ha oppdaget airbag-feilene og problemene med tenningen, skriver avisen.

Den skriver i det samme brevet at rapporten fra Friedman Research Corporation viser at 303 personer involvert i ulykker med de to GM-modellene døde som følge av at airbagen ikke løste seg ut slik den skulle.

Myndighetene sier det ikke foreligger tilstrekkelig bevis for å starte en etterforskning, mens GM kritiserer rapportens bruk av data og tilbakeviser påstandene.

Airbagen er knyttet til tenningen ved at den trenger strøm fra motoren til et komplekst elektronisk sensorsystem og en datamaskin som sørger for at den utløses når den skal. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.