*Nettavisen* Økonomi.

– Aksjemarkedet overrasker

Foto: Even Landre (NA24)

Utviklingen har gått bedre enn fryktet, mener Skagen Fondene.

10.06.08 19:20

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Porteføljeforvalterne i Skagen Fondene er overrasket over hvor bra aksjemarkedene har holdt seg i uroen. De har fortsatt et positivt syn på aksjemarkedet, men mener at usikkerheten og uroen kan vedvare.

NA24 - din næringslivsavis

Det kommer frem i den siste markedsrapporten fra Skagen. I rapporten trekker forvalterne frem at bekymringene rundt den amerikanske økonomien og markedsutsiktene for 2008 var sterkt overdrevet på starten av året.

Aksjemarkedet har dermed reagert opp etter at det har kommet nyheter som har hatt mindre negativt innhold enn tidligere anslått.

Fra kredittkrise til stagflasjonsspøkelse
Bekymringer for kredittkrise og fallende boligpriser er blitt erstattet med frykt for nedsatt vekst og økt inflasjon, altså stagflasjon.

Den amerikanske sentralbanken kuttet rentene hyppig tidligere dette året, Skagen Fondene ser nå at den løsslupne pengepolitikken kan by på problemer ved at det kan forplante seg i rente- og lønnsmarkedet.

Svekket amerikansk økonomisk vekst og økt inflasjon vil være vanskelig for amerikansk økonomi. Dette fordi man må avveie om renten skal opp for å presse inflasjonen ned og dermed svekke den økonomiske veksten, eller om man skal senke renten for å stimulere økonomisk vekst, men da presse inflasjonen opp.

- Frykten i dag er at de drastiske prisstigningene vi har sett i andre kvartal innen energi skal være en katalysator til en ny stagflasjonsperiode. Vi tror ikke det. I hvert fall ikke på generell global basis, skriver Skagen i rapporten.

Usikkerhet om råvarepriser
Skagen Fondene mener at tendensene antyder at dollaren kan ha bunnet ut og at råvareprisene og shippingratene indikerer en stødig økonomi. De bemerker at risikopremien så langt i andre kvartal har falt, men advarer likevel mot at risikoen for investorene er uendret og fortsatt høy.

Videre fremholder Skagen at verdiskapingen er solid for en rekke av de globale selskapene og at fortjenestemarginene går fra å være rekordhøye til et mer normalisert nivå. Det åpner for muligheter for investorene.

Den store økningen i energiprisene har heller ikke vist sin fulle effekt i aksjemarkedene. Markedsrapporten påpeker at det kan komme flere prisøkninger hvis Kina og India kutter i energisubsidiene til sluttbruker. Disse landene står for den største etterspørselsveksten etter energi og matråvarer og det kan dermed slå hardt ut på prisene for disse typer varer.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.