– Bjørn Kjos er en blanding av Erik Bye og Derrick

EN GOD BLANDING: Omdømmeekspert Trond Blindheim mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos er en slags blanding av Erik Bye og Derrick – litt iblandet Nils Arne Eggen.

EN GOD BLANDING: Omdømmeekspert Trond Blindheim mener Norwegian-sjef Bjørn Kjos er en slags blanding av Erik Bye og Derrick – litt iblandet Nils Arne Eggen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Men nå frykter en ekspert at pilotkonflikten kan endre folks oppfatning av Bjørn Kjos og velte flyselskapet.

05.03.15 08:35

Flyselskapet Norwegian er i dyp krise. Den omfattende streiken rammer passasjerer og selskapet på verst tenkelige vis.

– Jeg er redd for at det hele kan ende i skifteretten. Det ser veldig dårlig ut for selskapet. Det kan ikke fortsette slik.

Sosiolog og omdømmeekspert Trond Blindheim er ikke nådig når han skal oppsummere konflikten mellom pilotene og flyselskapet.

– Konflikten og kranglingen er på en måte løftet ut i det offentlige rom. Det graves og det fortelles. Mye av det som kommer fram svekker på en måte imaget som Kjos har hatt lenge, sier Blindheim.

– Det er lett å forstå at flygerne vil beholde jobben sin, men det er også lett å forstå at det er jævlig dyrt å drive flyselskapet når man går ut i i den store luftfartsverden og sloss mot krokodillene, fortsetter han.

– Her er folk utakknemlige

På Nettavisens Facebook-gruppe hagler støtteerklæringer inn til Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

«Heia Kjos. Si opp kommunistene!!!», skriver en.

«Andre land har ikke noe arbeid å tilby. Her er folk utakknemlige. Stå på Kjos. Fagforeninger må roe egget sitt litt og skjønne at vi trenger arbeidsgivere som kan tilby arbeid.» skriver en annen i en kommentar som har fått masse likes.

Det streikerammede selskapet vet ikke hvor lenge trafikken vil være rammet. Totalt er 650 piloter tatt ut, og selskapet melder at de også vil kansellere alle flyginger torsdag.

LES MER: Alle innenriksfly kanselleres også torsdag

– Hvordan vil du beskrive Kjos?

– Han fremstår på en måte som en slags blanding av Erik Bye og Derrick – litt iblandet Nils Arne Eggen, så har du Kjos. Han har vært den godslige og smørblide mannen som ler hele tiden, uten at vi alltid får med oss hva han egentlig ler av, sier Trond Blindheim.

– Han har vært en mann av folket. Det er klart at dette har vært med på bygge omdømmet til flyselskapet, fortsetter omdømmeeksperten.

Omdømmet står i spagaten

På tross av gode skussmål mener Blindheim, som til daglig er rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, at nordmenn nå har fått se en litt annen side av Kjos.

– Hvordan han håndterer konflikten kan være med på endre folks oppfatning av Bjørn Kjos, sier Blindheim.

FRYKTER KONKURS: Trond Blindheim er redd for at Norwegian kan havne i skifteretten. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Han mener omdømmet til flysjefen er basert på to ting. Han leverer billige flybilletter og er lett omgjengelig fyr som er enkelt å like.

– Men det er ingen tvil om at selskapet driver en form for råkapitalisme og at Kjos er en nådeløs businessmann. Det er kanskje noe vi ikke er vant til i Norge. Det er klart at det skaper mye debatt. Omdømmet hans står veldig i spagaten akkurat nå, sier Blindheim.

Eksperten tror likevel at nordmenn flest støtter Kjos i striden mot pilotene.

– Pilotenes lønninger og arbeidsbetingelser er kanskje vanskelig å få sympati for mange. Uansett leder streiken til at det er selskapet som står igjen som den tapende part, sier han.

– Norwegian er ikke et flyselskap som er til for flygerne. Det er et flyselskap som er til for passasjerene, fortsetter han.

Flyselskapet ønsker ikke å kommentere Blindheim sine utsagn, men understreker at situasjonen er alvorlig for flyselskapet.

LES OGSÅ: Kjos sitter på et trumfkort

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.