– Bør dømmes til 150 år i fengsel

Foto: TIMOTHY A. CLARY (AFP)

Resten av 71-år gamle Bernards liv kan ende bak lås og slå.

27.06.09 09:51

Aktoratet mener at den verdenskjente amerikanske storsvindleren Bernard Madoff bør idømmes en fengselsstraff på 150 år, eller i minstefall livstid, ifølge Bloomberg.

NA24 – din næringslivsavis

Madoff, som allerede har innrømmet å stå bak tidenes mest omfattende Ponzi-svindel, sin advokat mener at en straff på 12 år er tilstrekkelig.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ansiktsløse ofre
Aktoratet meldte for kort tid siden at de vil at Madoff, som tidligere var styreleder for Nasdaq-børsen, skal få dommen sin selv om etterforskerne ikke har klart å avdekke hvor mye penger investorer har tapt på svindelen hans.

Materialet som granskes for å avdekke personene Madoff har svindlet strekker seg tilbake til 1979 og skal være alt annet enn oversiktlig. Mye skal også være på mikrofilm, som må bli digitalisert, noe som fører til at det tar tid å få avdekket alle som har tapt på skandalen.

Rekonstruksjonen av disse papirene er ventet å kunne ta flere måneder, men det mener påtalemyndigheten altså at ikke er noen grunn til å drøye domfellelsen.

Enorme summer
Så langt har det blitt identifisert 1.341 klienter som kan ha tapt penger på svindelen, og tapene er hittil på over 13 milliarder dollar.

Men tapene ventes å være større.

Ifølge Associated Press har en føderal dommer slått fast at Madoff må gi fra seg alt han eier av verdier inkludert eiendommer, investeringer, bankinnskudd, biler og båter.

Den samme dommeren sier at Madoff må si fra seg alle økonomiske interesser opp til 171 milliarder dollar, vel 1.100 milliarder kroner etter dagens kurs, da dette kan være den totale summen som kan bli knyttet til svindelen. Det er imidlertid ikke summen som er stjålet eller tapt.

Madoff og hans advokater har hele tiden hevdet at blant annet en toppleilighet i New York verdt 7 millioner dollar, 45 milioner dollar i obligasjoner og 17 millioner dollar i andre eiendeler ikke berører saken da de tilhører Madoffs kone, Ruth.

Les mer: Er Bernard verdens frekkeste?

Men det har de ikke fått gehør for.

Det skal nå være inngått et forlik med kona der myndighetene overtar alle hennes eierinteresser, inkludert eiendom verdt over 80 millioner dollar. I tillegg åpnes det opp for at andre kan kreve inn ytterligere midler.

Madoffs advokat mener at myndighetenes krav på 171 milliarder dollar er kraftig misvisende selv i en sak av denne størrelse.

Gigantisk og langvarig
En betydelig del av pengene kom fra velstående enkeltpersoner og fra veldedige organisasjoner, spesielt organisasjoner med tilknytning til det jødiske miljøet, hvor Madoff var høyt respektert.

Madoff sa utad at han investerte i aksjer og brukte derivater til å redusere svingningene i porteføljen. I realiteten viser det seg at han overhodet ikke gjorde transaksjoner for kunder.

Pinlig
Saken er ekstremt pinlig for det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, som fikk et svært detaljert tips om saken for flere år siden uten å avdekke at Madoffs forvaltningsvirksomhet var en fiksjon.

Ponzi-svindel
En Ponzi-svindel er oppkalt etter Charles Ponzi, som i 1920 ble kjent som den første som drev et slikt system, hvor penger fra nye investorer brukes til å betale ut fiktiv avkastning til eksisterende investorer.

Slike systemer fører til at differansen mellom midlene som burde være til forvaltning og det som faktisk finnes, øker år for år. De kollapser når det blir tatt ut så mye penger at det ikke lenger er midler nok til å dekke over dette avviket. På grunn av finanskrisen sist høst har flere slike systemer blitt avdekket.

Hvilken straff svindleren ender opp med blir avgjort mandag.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.