NA24.no

– Cash is king!

Sist oppdatert:
Finanskrisen gjør at selskaper snart bare bryr seg om én ting i balansen: Kontanter.

Som Svein Gjedrem påpekte det i sin årstale i Norges Bank tidligere denne uken, er det økt egenkapital i bankene som er det viktigste fremover.

NA24 - din næringslivsavis

Det er likviditeten som er problemet, både i bankene og i svært mange bedrifter over det ganske land. Derfor fører finanskrisen til at selskapene snart bare bryr seg om én eneste ting i balansen, nemlig kontantbeholdningen.

Bygge buffer
– Bankenes måte å finansiere seg på gjør dem sårbare. Tidligere skaffet de norske bankene seg midler i det vesentlige ved innskudd fra personer og bedrifter. De senere årene har bankene lånt mye i markedene ute og hjemme. Det har vist seg under krisen å gi bankene en stor likviditetsrisiko, sa Svein Gjedrem i årstalen torsdag.

Nå begynner plutselig bedriftsledere som tidligere arbeidet med å trimme utgiftene og øke salget heller å se etter fete lommebøker innad i selskapene, for å bygge en buffer for enda dårligere tider – de vil bedre likviditeten sin.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

– Trenger støtputer
Og aksjeanalytikerne er heller ikke i tvil: Det er likviditet som gjelder.

– Det er tiden for de større selskapene med god likviditet. En må for all del ikke binde seg opp i aksjer man ikke kommer seg ut av. Vi anbefaler derfor OBX-selskapene, og spesielt Yara, Seadrill og REC, sier aksjesjef Ståle Bjørnstad i Handelsbanken til NA24.

DnB Nor-sjef Rune Bjerke mener også likviditet er tingen.

– En trenger å bygge opp støtputer i Norge og i andre land, sier Bjerke til NA24, som mener det er riktig at bankene i fremtiden ikke må bidra til en for høy gjeldsvekst i gode tider, og være ditto mer restriktive i dårlige tider.

Han mener både selskaper og banker må holde tilbake også i gode tider.

– Det er tiden for selvhjelp. Vårt råd til våre klienter er: «Du må ha likviditet, du må ha cash, og ikke lur deg selv», sier, ifølge Reuters, Tim Coleman ved Restructuring & Reorganization Advisory Group.

Ser innover
De siste ukene har en stor andel selskaper i USA annonsert oppsigelser, droppet research-arbeid for nye prosjekter, kansellert innovasjonsprosesser og kuttet andre ytelser.

Bill Wexler i BBK sier til Reuters at dette kommer av søken etter kontanter.

– Det er strategiske valg som gjøres for å bedre kontantbeholdningen. Det er mangel på tilgjengelig kreditt i markedet og manko på eksisterende långivere, og dette tvinger bedriftene til å se innover for å finne løsninger, sier han.

Høy arbeidsledighet
Tallene viser at sysselsettingen utenfor jordbruket sank med 598.000 i januar. Samtidig økte arbeidsledigheten til 7,6 prosent fra 7,2 prosent. Ikke siden desember 1974 har antallet som mistet jobben økt med så mye, og ledigheten ligger på det høyeste siden september 1992.

Arbeidsledigheten i Norge økte med 5.500 personer i januar, viser dagens tall fra NAV.

Sesongjustert økte antallet helt ledige og ordinære tiltaksdeltakere fra 64.900 til litt over 71.000. Dette var langt mer enn ventet på forhånd.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere