*Nettavisen* Økonomi.

– Det blir bråk når vi utfordrer Ap-staten

Finansminister Siv Jensen er på offensiven.

Finansminister Siv Jensen er på offensiven. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Siv Jensen forsvarer uførekutt.

25.10.14 14:12

Hensynet til integrering er en av grunnene til at det er riktig å kutte i barnetillegget til uføre, ifølge Frp-leder Siv Jensen. Hun mener budsjettkritikerne farer med skremselspropaganda.

– Det blir bråk når man utfordrer etablerte sannheter. Motkreftene som ikke vil ha forandring, reiser seg i protest. Det virvles opp mye skremselspropaganda, sa Jensen da hun talte til landsstyret i Fremskrittspartiet lørdag.

Hun tok kraftig til motmæle mot dem som har kritisert regjeringen for usosiale kutt i uføretrygden og slo fast at det skal lønne seg å jobbe.

– Vi må ikke elske velferdsstaten så høyt at vi blir blinde for dens svakheter, Jeg vokste opp som datter av to kjøpmenn, trådte mine barnesko i en skobutikk og lærte tidlig at verdier må skapes før de kan deles, sa Jensen.

– Gjør inntrykk
Statsminister Erna Solberg (H) innrømmet i Stortinget onsdag at hun hadde hørt hjerteskjærende historier om følgene som kuttet i barnetillegget får for enkelte familier.

– Det er klart at disse historiene gjør inntrykk. Men hvis du vil styrke arbeidslinjen, er du nødt til å gjøre noe med barnetillegget, sier Jensen til NTB.

Hun mener det er et underspilt faktum at ordningen er til skade for integreringen av innvandrere og viser til at forsørgere i barnerike familier risikere å tape penger på å jobbe.

Samtidig slår hun fast at Fremskrittspartiet og regjeringen fortsatt ønsker en «raus» uføretrygd.

– Vi må sørge for at de som ikke har en reell mulighet til å komme ut i arbeidslivet, får en god inntektssikring og muligheten til å leve gode liv.

Ifølge finansministeren er det andre ordninger i budsjettet som skal sørge for dette, som økt stipendandel for elever fra lavinntektsfamilier, differensiert barnehagebetaling og særfradrag for store sykdomsutgifter.

– Utfordrer Ap-staten
Reduksjoner i formuesskatten, kutt i barnetillegg for uføre og overgangsstønad for enslige forsørgere, endringer i bostøtteordningen og bortfall av den kulturelle spaserstokken.

Eksemplene brukes av opposisjonen for å underbygge påstanden om at budsjettforslaget fra Høyre og Frp er usosialt. Men det er det ikke, ifølge Jensen.

– Vi har ikke foreslått usosiale skattekutt, men skattekutt som skal trygge Norge i framtiden.

I talen til landsstyret trakk Frp-lederen paralleller til historiske kontroverser rundt farge-TV, telemonopol og utvidede åpningstider. Denne gang er protestene knyttet til fritt behandlingsvalg, lønnsom matproduksjon, pakkeforløp ved kreftbehandling, avbyråkratisering og kutt i formuesskatt og arveavgift.

– Det er klart at det blir bråk når vi utfordrer Ap-staten. Det er ikke måte på hvilke styggedommer som skal vederfare nasjonen fordi vi lar folk beholde noe mer av sine egne penger, sa Jensen.

Mister støtte
Talen ble godt mottatt av landsstyret, men oppladningen var neppe ideell. I Dagens Næringsliv lørdag noterte Frp en oppslutning på 12,2 prosent – den dårligste målingen siden Sentio begynte med partimålinger i 1997.

Nestleder Per Sandberg mener partiet har gjort en «elendig jobb» med å presentere budsjettet.

– Det har dessverre etablert seg en sannhet om at budsjettet er totalt usosialt, sier han til avisen.

Siv Jensen sier den harde debatten skaper usikkerhet blant velgerne.

– Derfor blir det vår viktigste jobb å avlive myter og få fram helheten i regjeringens budsjettforslag, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.