– Det er helt gratis å låne penger

HISTORISK LAV RENTE: DnB-banksjef Jan Johannessen (til venstre) og Morten Tollefsen mener langt flere låntakere bør vurdere å binde lånerenten.

HISTORISK LAV RENTE: DnB-banksjef Jan Johannessen (til venstre) og Morten Tollefsen mener langt flere låntakere bør vurdere å binde lånerenten. Foto: Dag Tinholt

Boliglånsrentene er nede på et historisk lavt nivå. Så lavt at det i banker landet over er gratis å låne penger. Men hvorfor benytter ikke flere anledningen til å tegne fastrentelån?

18.01.15 12:30

Kampen om boliglånskundene hardner til. Det kommer som konsekvens av et Europa som går på lavgir og medfølgende sterkt fallende pengemarkedsrenter, skriver Telemarksavisa. Hvis du tar opp et boliglån til tre prosent rente så vil rentefradraget alene gi deg en rente på litt over to prosent. Med forventet prisstigning på to prosent er den faktiske lånerenten rundt null prosent, muligens negativ.

– Det er gratis å låne, konkluderer banksjef Jan Johannessen ved DnB Telemark. Den rekordlave renten gjelder for banker over hele landet.

Rentenivået

Den ordinære boliglånsrenten i DnB og de fleste andre bankene i Telemark er rundt 2,9 prosent rente innenfor 75 prosent av boligens verdi. Mens nærmere ni av ti dansker velger fastrentelån så er det motsatt i Norge. Her har en av ti fastrentelån.

– Vi har kanskje hatt det for godt i Norge over for lang tid. Flere bør ta høyde for vanskeligere tider og høyere rentenivå i framtiden, mener Johannessen.

DnB tilbyr tre årig fastrente til 2,65 prosent, fem årig til 2,85 prosent og fastrente ti år til 3,60 prosent. Mest aktuelt er kanskje ti årig binding til tross for at den kan ligge en prosent eller mer over flytende rente. De andre bankene er ute med stort sett tilsvarende prisliste og da med enda lavere fastrente til unge akademikere under 34 år i etableringsfasen, DnB og Fokus Bank tilbyr 2,5 prosent lånerente, subsidiert av de andre aldersgruppene.

– Jeg mener flere bør vurdere fastrente. En videre rentenedgang er mulig men renta kan raskt gå opp. Det blir ikke mye billigere nå, sier Johannessen. Og så behøver ikke låntakerne bekymre seg for at banken skal gå på en smell med stigende rentenivå. De er sikret med langsiktige kredittobligasjoner på enda lavere rentekostnader enn utlånsrenten.

Slutt på kontanter

Vi går mot det kontantløse samfunnet. Fra 1. februar vil DnB filialene ikke lenger håndtere kontanter, kun gjennom Post i butikk, Bank i butikk og minibanker. Nordea og Danske Bank har kuttet ut for lengst men Sparebank gruppen fremdeles tilbyr kontanthåndtering.

– Det bidrar til å redusere svart arbeid, hvitvasking og ulovlige transaksjoner, mener Johannessen.

Banksjef Morten Tollefsen ved bedriftsmarkedet hos DnB Telemark tror det lave rentenivået vil medvirke til mer aktivitet i markedet for salg og kjøp av mindre og mellomstore bedrifter i Telemark

Råd og veiledning

Han forventer at banken som i dag er desidert størst mot næringslivet i fylket fortsatt vil ta markedsandeler. De faktiske tapene på næringslivsengasjementer er små.

– Generelt har vi moderate forventninger til dette året, sier han.

Morten Tollefsen er spesielt opptatt av å hjelpe oppstartsbedrifter. Banken har utgitt en bok som gis gratis til alle som drømmer om å starte for seg selv. Boka gir råd og veiledning for hvordan gründeren skal navigere seg fram for å komme i gang.

– Vi vet det er rundt 50 000 nyetableringer i Norge hvert år. Mange av disse greier seg og andre går under. Banken vil gjerne bidra slik at gründeren lykkes, sier Tollefsen.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.