– Det har vært mye snakk og lite handling

ETTERLYSER ET «GRØNT SKIFTE»: Vegard Laukhammer fra forskningsmiljøet Christian Michelsen Research.

ETTERLYSER ET «GRØNT SKIFTE»: Vegard Laukhammer fra forskningsmiljøet Christian Michelsen Research. Foto: CMR

Ekspert mener omstillingen fra olje og gass til fornybar energi står stille i Norge.

04.09.15 15:26

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson i miljøpartiet De Grønne er lite imponert over Arbeiderpartiets og Høyres miljøpolitikk.

Han mener det er et paradoks at Høyre ønsker å fremstå som et miljøparti samtidig som partiet går inn for økt oljesatsing.

Les mer: – Høyres «grønne skifte» er bare tomme ord

Rasmus Hansson er ikke alene.

Vegard Laukhammer har jobbet med å utvikle fornybar energi i over ti år, og han mener omstillingen fra olje og gass til fornybar energi står stille i Norge.

– Jeg kjenner på kroppen at det har vært mye snakk og lite handling. Mye av grunnen til det er et høyt aktivitetsnivå innen olje og gass. Den økonomiske framgangen har også vært en avgjørende faktor. Dermed har motivasjonen til politikerne å sette i gang de store visjonære prosjektene ikke vært til stede, sier Vegard Laukhammer til Nettavisen.

- Statlig støtte viktig
Han mener det er viktig at Norge får i gang aktivitet i den grønne næringen.

– På en måte har den vært fraværende. Olje- og gassnæringen trenger ikke hjelp. Den går av seg selv, fortsetter han.

Laukhammer er prosjektleder i GreenStat, et nyetablert selskap som skal skape prosjekter knyttet til fornybare verdikjeder. Han understreker at han ikke er opptatt av å bygge ned oljeindustrien, men å skape gode alternativer til fossilt brensel.

– Politikerne kan være enig når vi snakker med dem, men de overlater til næringen og industrien å drive utviklingen. Dette er et paradigme skifte – en total omlegging av energisatsingen. På kort sikt vil ikke alternative energikilder være lønnsomme, og derfor trenger man en statlige støtte, fortsetter han.

- Må se mer handling
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig med Laukhammer.

– Det har det være mye snakk om det «grønne skiftet», nå må man se enda mer handling. Man få fortgang i saken. Nå må man se at det kommer penger til de ulike satsingsområdene, sier hun til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.