– Dette er det siste Telenor trenger

Telenors konsernsjef Sigve Brekke har i ti år stått oppført med en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke har i ti år stått oppført med en bachelorgrad fra Høgskolen i Telemark. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Hodejeger Trine Larsen er rystet over avsløringen av Telenor-sjefens bachelorbløff.

- Telenor er en allerede i en dyp tillitskrise, og nå viser det seg at helten og ryddegutten selv har trikset. Det er ille, sier Trine Larsen, hodejeger og leder for konsulenthuset Hammer & Hanborg i Norge, til Nettavisen.

Larsen har lang erfaring som headhunter og har tidligere uttalt seg kritisk om Brekkes nye og svært mannsdominerte ledergruppe.

I siste utgave av Kapital avslører økonomimagasinet at Telenors konsernsjef Sigve Brekke feilaktig har påberopt seg at en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Telemark.

– Først vil jeg gi ros til Kapital som har gjort en god jobb med å sjekke det Telenors hodejeger skulle ha sjekket. Når Telenors konsulent tar seg betalt nesten to millioner kroner for å finne en kandidat, skal det helt klart være rom for å kontrollere CV-en. Det finnes til og med selskaper man kan kjøpe tjenester av for å gjøre den ekstra kontrollen, tordner Larsen.

Benektet først påstandene
I sitt intervju med Kapital fastholdt Brekke at han faktisk hadde en bachelorgrad fra Høyskolen i Telemark. Dette viste seg å ikke stemme, og Telenor bekreftet i dag at Brekke ikke har en slik tittel.

– Det er skremmende at han først fastholder til Kapital at han faktisk hadde en bachelor, før han endrer forklaring. Gode verdier er helt avgjørende når jeg rekrutterer kandidater.

- Jeg kan leve med at du mangler noen poeng eller vekttall for å nå en bachelorgrad. Når du er åpen om det, kan det hende at du til og med får en stjerne i margen. Men om jeg finner ut at du prøver å mislede meg, er det veldig negativt. Fordi det sier meg noe om hva slags verdier du har, sier Larsen og fortsetter:

– For Telenor er dette ekstra ille nå som de er i tidenes tillitskrise. Dersom Brekke er så lemfeldige med viktige detaljer som dette, hva annet er han lemfeldige med da?

- Som å være litt gravid
Brekkes CV-juks har skapt debatt, og flere har vært ute og forsvart Brekke med at han må måles på det arbeidet han har gjort for Telenor, ikke CV-en. Det er Trine Larsen uenig i.

– Det er ikke det som er problemet her. Vi kan ikke vurdere ham basert på kvaliteten i arbeidet han har levert underveis, når kanskje andre, enda mer kvalifiserte personer kunne fått til enda mer i samme rolle. Det får vi aldri vite, fordi kandidaten som ikke har fikset på CV-en sin, ikke fikk jobben.

- Og det er jo ikke noe som heter å jukse litt. Det blir jo som å være litt gravid avslutter Larsen.

Det som gjør bachelorbluffen ekstra alvorlig, er at Brekke som statssekretær i 1996 søkte om et forskningsopphold på Harvard. Da hevdet han å være «høyskolekandidat», en tittel han aldri har hatt, ifølge Kapital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.