NA24.no

– Går ikke for 0–0

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Oljefondet holdet en knapp på aktiv forvaltning og forsvarer bruken av eksterne forvaltere.

Finansdepartementet og Norges Bank skal nå tenke nøye gjennom rapportene som er blitt lagt fram knyttet til den aktive forvaltningen av fondet. I en fullsatt sal på Oslo Plaza hadde Finansdepartementet invitert til et seminar rundt forvaltningen av oljefondet.

En heftig diskusjon blusset opp etter at oljefondet gikk på enorme tap etter et av de kraftigste børskrakkene i moderne historie. Dette førte til en gjennomgang og vurdering av hvordan forvaltningen av fondet skjer. I den forbindelse hentet Finansdepartementet inn ekspertuttalelser fra flere hold og fikk like før jul 2009 overlevert flere rapporter.

Den viktigste rapporten kom fra de tre professorene Andrew Ang, Stephen Schaefer og William Goetzmann. De er ansatt ved henholdsvis Columbia Business School, London Business School og Yale School of Management.

I rapporten forslår de tre professorene å gjøre om på hvordan beslutningen skal tas. De ønsker at beslutningsmyndigheten flyttes fra eksterne forvaltere og at Norges Bank i større grad skal foreta den selv. I tillegg foreslås det at deler av investeringsbeslutningen flyttes opp fra forvalterne i Norges Bank og til Finansdepartementet. Det er også forslag om at avkastningen til oljefondet skal måles mot nye referanseindekser.

Les mer: Norges viktigste diskusjon

Danner grunnlag
– Nå arbeider vi i departementet med en rapport som skal legges fram for regjeringen. Så skal regjeringen legge dette fram for Stortinget, sier ekspedisjonssjef Martin Skancke til NA24.

Han leder avdelingen for formuesforvaltning i Finansdepartementet.

Vurderinger rundt rapporten fra de professorene vil legges fram rundt påsketider.

Under sine avslutningsbemerkninger fra seminaret sa Skancke at de er oppmerksom på faren for at befolkningen mister tilliten til hvordan oljefondet forvaltes. Dette er noe de er svært opptatt av, men de støtter Norges Bank langt i deres syn på at det å sitte nærmere markedene kan gi en bedre mulighet til å vurdere risiko.

– Skal tenke nøye gjennom
Hos Norges Bank setter de pris på rapporten og innspillene som kommer

– Vi synes dette er en balansert og utfyllende rapport som vi skal tenke nøye gjennom, sier Yngve Slyngstad, som leder Norges Bank Investment Management, til NA24.

Forsvarer ekstern forvaltning
Sjefen for oljefondet har sterk tro på å benytte eksterne forvaltere. Dette, sammen med andre former for aktiv forvaltning, reduserer risikoen istedenfor å øke den. Dette bryter med synet til kritikerne og avviker også fra deler av anbefalingene fra rapporten utarbeidet av de tre professorene.

Flere av markedene er kompliserte og vanskelige å forstå. I tillegg gjelder ikke teorien om effisiente markeder like godt i en del markeder som andre. Derfor vil det å benytte eksterne forvaltere vil de dermed få noen som kjenner markedene. De kjøper dermed informasjon som ikke er åpen tilgjengelig for alle, er oppfatningen.

Med effisiente markeder menes det at prisene reflekterer all tilgjengelig informasjon som foreligger rundt verdivurderingen av selskapene. Når ny informasjon kommer blir den umiddelbar tilgjengelig for alle aktørene og dermed raskt og effektivt priset inn i vurderingene. Dermed skal ingen over tid kunne oppnå en avkastning som er høyere enn normalavkastning, hvis det skjer er det dog ved en tilfeldighet. Dermed er det vanskelig å slå markedet.

Gjennom aktiv forvaltning kan også risikopremien forbedres. Det gjør at fondet kan nå målet om meravkastning.

Slyngstad mener at teorien om at markedene er effisiente er et godt utgangspunkt, men viser til at de senere årene har denne læren begynt å mykes opp.

Likevel er store deler av forvaltningen av fondet preget av en diversifisert forvaltningsstrategi. I sitt innlegg under seminaret peker han på at fondet har blitt forvaltet svært nær referanseindeks. Dette har sin bakgrunn i oppfatning om at det er et godt utgangspunkt at markedene er effisiente.

Går ikke for 0–0
– En organisasjon som prøver å være gjennomsnittlig er ikke gjennomsnittlig.

Det sa Slyngstad under sitt innlegg.

– Går du på fotballbanen for å spille 0–0, risikerer du mange baklengsmål, utdyper Slyngstad overfor NA24.

Fondet er blitt for stort
Han forteller at Norges Bank ikke er motstander av passiv strategi, den egner seg bare lite til oljefondets forvaltning. Hovedsaken er størrelsen. Fondet er blitt for stort.

Tankene om å etablere en egen egnet referanseindeks der flere faktorer og systematisk risiko blir implementert er ikke fremmed for Norges Bank. Når de rapporterer årsrapporten for hvordan forvaltningen av Oljefondet har gått kan de godt lage tilpassede referanseindekser som belyser dette. Hvis dette blir etterspurt i større grad, vil de vurderer å utbrodere dette i resultatrapporten.

Å lage sin egen referanseindeks, er dessuten ikke noe som skjer over natten. Slyngstad mener at de praktiske og teoretiske sidene ved dette er så store at det vil ta lang tid å gjennomføre.

Dette synet deler både finansdepartementet og professorene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere