*Nettavisen* Økonomi.

– Hellas har overlevert nytt reformforslag

Landet hadde frist til midnatt torsdag med å legge fram et nytt forslag.

09.07.15 22:38

Hellas har sendt et nytt reformforslag til eurosjef Jeroen Dijsselbloem, melder den greske TV-kanalen ERT.

Forslaget ble sendt på epost i 21.30-tiden, melder fjernsynskanalen. Brussel har foreløpig ikke bekreftet opplysningene, og innholdet i forslaget er ennå ikke kjent.

Her kan du tipse Nettavisen.

Siste sjanse

Det greske reform- og kuttforslaget er en forutsetning for nye forhandlinger om et gresk låneprogram med kreditorene i EU, Den europeiske sentralbanken ESB og Det internasjonale pengefondet IMF.

Forslaget regnes som Hellas' siste sjanse til å overbevise landets kreditorer om å gå med på en ny låneavtale.

Kravet fra kreditorene var at Hellas skulle legge fram detaljerte og omfattende forslag til reformer etter at landet onsdag søkte eurosonens krisefond ESM om en treårig lånepakke av ukjent størrelse.

Innholdet i eposten som torsdag kveld dumpet ned i Dijsselbloems innboks, er ennå ikke kjent.

– Grekerne er redde

Den greske økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten tror ikke det nye forslaget inneholder krav om lettelser i gjeldsbyrden:

– Den greske regjeringen og parlamentet er klar over at dette er siste mulighet for å komme fram til en avtale med kreditorene. Derfor må de føye seg etter kravene som stilles. Det nye forslaget inneholder kanskje en setning om at lettelser bør diskuteres i framtiden, men trolig ikke krav om det, sier Charitakis til NTB torsdag kveld.

Det er ikke bare den greske regjeringen som har følt presset, men også det greske folk, mener Charitakis. Ifølge ham forventer ikke grekerne at forslaget inneholder krav om lettelser – tross folkeavstemningen søndag:

– Akkurat nå er folk såpass redde for at Hellas skal forlate euroen, så selv om en eventuell avtale ikke inneholder lettelser, tror jeg ikke det vil føre til noen demonstrasjoner eller annen uro, sier Charitakis.

Torsdag kveld samlet flere tusen grekere seg i sentrum av Hellas' hovedstad Aten for å vise at de ønsker å beholde euroen. Folkemengden, med EU-flagg vaiende over seg, krevde at Hellas og kreditorene kommer fram til en avtale som sikrer at Hellas forblir i eurosamarbeidet.

Toppmøte søndag

Tysklands statsminister Angela Merkel gjentok torsdag, før forslaget fra Hellas ble levert, at det er uaktuelt å gi Hellas lettelser i gjeldsbyrden. Beskjeden fra Merkel kom dagen etter at IMF-sjef Christine Lagarde tok til orde for restrukturering av den greske gjelda.

Merkel har opplyst at hun ikke vil kommentere et nytt forslag fra den greske regjeringen før kreditorene har gjennomgått det:

– Jeg kan først gjøre det når de tre institusjonene har vurdert det, sa Merkel ifølge AFP.

Hun henviser til EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet IMF.

Dijsselbloem vil sende forslaget videre til EU-kommisjonen, ESB og IMF, som skal vurdere forslaget fram mot et EU-toppmøte søndag. Da møtes lederne for EUs 28 medlemsland i et siste forsøk på å få på plass en ny avtale om den greske gjelden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.