*Nettavisen* Økonomi.

– Høye lederlønninger virker ikke, mener professor

12.04.14 09:33

Tanken om at det er en sammenheng mellom gode lederegenskaper og høye lønninger får lite gjennomslag hos psykologiprofessor Geir Kirkebøen ved Universitetet i Oslo.

Nå tar han et oppgjør med det stigende lederlønningsnivået i det private og det offentlige som han mener gir dårligere ledelse.

– Skyhøye lederlønninger gir dårligere ledelse, stikk i strid med intensjonene. At det offentlige nå overgår det private i lederlønninger, er i direkte strid med internasjonal forskning på hva som gir god ledelse, skriver Kirkebøen i en artikkel i fagtidsskriftet Psykologisk.no.

Han bygger mye av sin argumentasjon på forskning gjort på dette feltet hentet fra flere artikler i en utgave av tidsskriftet Interfaces.

Noe av motivasjonen bak nummeret er å vise at måten toppledere selekteres og honoreres på, ikke er i overensstemmelse med hva forskningen viser fører til de beste resultatene i arbeidslivet.

Kirkebøen peker på at utvelgelsesmetodene som brukes for å finne de beste lederne, ikke er gode.

– En annen følge av dårlige utvelgelsesmetoder er at man finner klare sammenhenger mellom topplederes lønnsnivå og helt irrelevante faktorer for ledelse, som ledernes kroppshøyde og golfferdigheter, skriver han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.