– Ingen enighet i USA

Foto: Jonathan Ernst (Afp)

Det er ikke noe gjennombrudd i samtalene om sparetiltak og muligheten for å øke gjeldstaket.

25.07.11 07:49

Dette sier presidenten i Representantenes hus, republikaneren John Boehner.

I en telefonkonferanse med sine kolleger i det republikanske flertallet understreket han at ingen ønsker et mislighold, og han varslet at Republikanerne kan måtte finne seg i «ofre» for å få til avtale som gjør at gjeldstaket kan heves før 2. august.

Går tom for penger
USAs gjeldstak på 14.294 milliarder dollar er som kjent nådd, og hvis ikke partene blir enige om en løsning innen 2. august, går statskassen tom. Striden står i hovedsak om sparetiltak: Republikanerne ønsker kutt i offentlige utgifter, mens Obamas administrasjon ønsker å spare gjennom høyre beskatning av de rikeste.

De to partiene er denne uken ventet å komme med hver sitt forslag til tiltak: Demokratenes plan innebærer en økning av gjeldstaket på 2.700 milliarder dollar. Republikanerne ønsker i stedet å nøye seg med om lag 1.000 milliarder – for senere (les: etter valget) å trappe opp.

- Stå samlet
Boehner ba imidlertid de republikanske kongressmedlemmene om å stå samlet. I forrige uke fikk de vedtatt en plan som knytter heving av gjeldstaket til dype kutt i budsjettet, et tak på statlige utgifter og et grunnlovstillegg om at statsbudsjettet må gå i balanse.

Han kommenterte at planen ble nedstemt av demokratene i Senatet, og at republikanerne må konsentrere seg om hva de kan få til «som forsvarer landet» mot president Barack Obamas politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.