*Nettavisen* Økonomi.

– Ingen grunn til panikk i boligmarkedet

VENTET: Eiendomsmegler Nils O. M. Nordvik lar seg ikke overraske over fallet i boligprisene. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Men ekspertene er ikke helt enig om utviklingen i boligmarkedet.

04.11.15 12:09

Boligprisene falt i oktober og nedgangen var bred, med prisfall i alle de seks store byene. Også årsveksten i boligprisene bremser betydelig.

Fallet i løpet av måneden var på 1,2 prosent, og justert for sesongvariasjoner var nedgangen på 0,1 prosent.

– En gang må det gå ned. Det er klart markedet flater ut på slutten av året. Sånn pleier det alltid å være. Det er ingen grunn til panikk, sier eiendomsmegler og eier Nils O. Nordvik i Nordvik & Partners til Nettavisen.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets er ikke helt enig med Nordvik. Han mener tallene er svake.

– Hvis man ser på de sesongjusterte tallene så har det flatet ut. Boligprisene beveger seg sideveis. Det kan være litt økt bekymring fra norsk økonomi. Det kan være bankene har strammet litt til, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til Nettavisen.

– Vi forventer veldig forsiktig boligprisvekst fremover, men vi tror ikke dette er starten på et fall i boligmarkedet, fortsetter Bruce.

Rammet av oljeprisfall
Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen biter seg merke i at boligomsetningen falt. Det ble solgt 8022 boliger i oktober, ned ni prosent fra oktober i fjor.

- Det var også slik at hvis man tar bort Oslo var det markert nedgang i antall solgte boliger. Vi må dermed regne med tilsvarende fall i boligprisene også i november og desember.

Neste år anslår Andreassen en boligprisoppgang på et par prosent for landet som helhet.

- Men det skjuler store regionale forskjeller, med nedgang i Rogaland og regionene som er hardest rammet av oljeprisfallet. For andre regioner vil renteeffekten være avgjørende.

Alle regioner hadde nedgang i prisene i oktober måned. Men det var Stavanger-regionen som bremser mest. Stavanger og Sandnes fikk begge en nedgang på 2 prosent.

– Det er å forvente og det skyldes i stor grad utviklingen i oljebransjen. Nedbemanningene får effekt på boligsalget, sier Nils O. Nordvik.

- Oslo-områder i farta
Nordvik påpeker at det i stor grad er objektene som er lagt ut som avgjør etterspørselen.

– Jeg har hatt budrunder som har vært veldig hektiske. De dyrene objektene kan ta litte granne lengre tid. Men «melk og brød»-objektene går som varmt hvetebrød hele tiden. Typiske områder i Oslo som er i farta er Nordberg, Ullevål, Vinderen, Holmenkollen, Bygdøy – hele Oslo vestregionen. Når den er riktig priset, så går det unna, sier megleren.

Som han allerede har påpekt vil tempoet på boligmarkedet roe seg ned i slutten av året.

– Nå merker man at den veldig prisstigingen som vi hadde tidlig på året har begynt å flate ut igjen. Redselen i markedet har ikke kommet, sier Nordvik.

– Jeg tror ikke arbeidsledigheten og de tingene har noen innvirkning uten om de regionene som er utsatt for det. Vi vil se en differensiering. Mindre leiligheter og spesielt i sentrale områder vil være veldig populære, fortsetter eiendomsmegleren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.