– Kan bli nyvalg i Hellas til høsten

NYVALG: Nikos Voutsis (t.v.) sier at det kan bli nyvalg i Hellas til høsten. Her med Alexis Tsipras.

NYVALG: Nikos Voutsis (t.v.) sier at det kan bli nyvalg i Hellas til høsten. Her med Alexis Tsipras. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)

Det er svært sannsynlig at det blir nyvalg i Hellas i september eller oktober.

16.07.15 15:14

Den greske innenriksministeren Nikoas Voutsis regner med at opprøret i regjeringspartiet Syriza mot kriseavtalen kan tvinge fram nyvalg i Hellas, kanskje allerede i september eller oktober.

De nye innstrammingstiltakene ble vedtatt i den greske nasjonalforsamlingen natt til torsdag under stor dramatikk. Statsminister Alexis Tsipras måtte ha støtte fra det konservative opposisjonspartiet, som Syriza kastet fra regjeringskontorene ved valget i januar, for å få flertall.

Det spesielle i situasjonen er at Tsipras har erklært at han personlig er motstander av avtalen, men at den er det beste Helles kan oppnå under de rådende omstendigheter, og at han vil sikre at den blir etterlevd.

Avtalen er øyensynlig strengere enn den grekerne, på oppfordring fra nettopp Tsipras, sa nei til i folkeavstemningen for to uker siden.

– Selv om det blir valg, vil vi forsøke å skaffe et mandat for å gjennomføre vårt program, herunder forpliktelsene i avtalen, sier Voutsis til radiokanalen Sto Kokkino.

Den økonomiske redningspakken som EU har tilbudt Hellas, har en ramme på opp til 86 milliarder euro som motytelse for skatteskjerpelser, pensjonsreformer og privatiseringer. Nasjonalforsamlingen har også godkjent at det skal opprettes et uavhengig byrå som skal forvalte et fond med penger fra privatiseringene.

Tsipras er en populær politiker blant grekere flest, til tross for de kaotiske omstendighetene rundt forhandlingene. Mange observatører mener at han godt kan komme styrket ut av et nyvalg og dermed nøytralisere den mer dogmatiske fløyen i Syriza. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag