*Nettavisen* Økonomi.

– Løp til banken snarest mulig

Både Kristina Picard (t.v.) i Storebrand og Elin Reitan i Nordea mener det vil bli vanskeligere for de unge å få boliglån, dersom det kommer nytt regelverk basert på Finanstilsynets forslag til hvordan man skal dempe boligprisveksten. (Foto: Storebrand/Nordea/ANB)

Du kan bli stående utenfor boligmarkedet.

[Nord24] Tirsdag denne uka kom Finanstilsynet med sine forslag til hvordan myndighetene kan bremse boligprisveksten i Norge.

Deres forslag innebærer en betydelig innsnevring av bankenes evne til å bestemme selv hvem de kan gi lån til og hvor mye lån de kan gi.

Det påvirker spesielt de yngre boligkjøperne, som gjerne ikke har rukket å spare seg opp nok egenkapital selv om de har høy inntekt.

- Dem jeg frykter mest for er de som har brukt tid på å utdanne seg, investert i det, og har utsikter til gode inntekter i årene framover, men som vil bli rammet av et sjablonaktig regelverk, sa Jan Frode Janson, konsernsjef i Sparebanken Nord-Norge til Nord24.

Les denne kommentaren: Farlig høy boliggjeld

Forslaget ble umiddelbart lagt ut på høring i seks uker. Deretter kan Finansdepartementet innføre de nye kravene allerede i mai, dersom finansminister Siv Jensen (Frp) er enig i den kraftige luten som blir foreslått.

Ekspertenes råd til unge boligkjøpere er dermed tydelig: - Løp til banken nå, før det er for sent.

- For dem som planlegger å kjøpe bolig i nærmeste fremtid, kan det naturligvis lønne seg å skaffe seg et finansieringsbevis fra banken før nye regler eventuelt trer i kraft. Men at det kun har varighet i tre måneder bremser kanskje effekten, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea til Nord24.

Les også: Det kan bli vanskeligere å få lån

- Det gjelder kanskje spesielt unge med høy utdannelse, som gjerne har høy lønnsvekst de første årene i karrieren, legger hun til.

Også Kristina Picard, som er forbrukerøkonom i Storebrand, råder unge til å skaffe seg finansiering fra banken før eventuelt nye regler rekker å tre i kraft og dermed begrense bankenes råderett over utlån.

- Unge nyutdannede tilhører en gruppe hvor bankene i dag kan utvise skjønn og se til inntektspotensial og betjeningsevne, sier Picard, som forklarer hvorfor det er nettopp denne gruppa som vil bli hardest rammet dersom Finanstilsynets forslag blir gjennomført:

- De har investert i utdannelse og fremtidig inntekt, men har ikke hatt mulighet til å spare opp egenkapital.

Picard kommer likevel med en kraftig advarsel til dagens unge:

- Ikke løp til banken og maksimer lånet ditt, dersom du tror du ikke klarer å betale. Hvis forslaget om avdragsplikt blir innført, vil mange merke dette på økonomien. Det blir i realiteten som et kraftig rentepåslag, sier hun.

Les også: Slik unngår du å gå i boligfella

Og selv om man klarer å betjene lånet, bør man tenke seg om to ganger før man kjøper bolig.

- Hvis det er snakk om å kjøpe en bolig som du kanskje bare skal ha noen få år, fordi forslaget fra Finanstilsynet kan bremse boligprisveksten. Hvis du låner helt opp nå, bør du ta høyde for at prisen på boligen din kan falle noe, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppfylle egenkapitalskravet den dagen du trenger en større bolig, sier Picard til Nord24.

Les også: Bekymret for høye boligpriser

Også Silje Sandmæl, kjent som ekspert fra Luksusfellen på TV3 og forbrukerøkonom i DNB, er enig i at et nytt regelverk i tråd med Finanstilsynets forslag vil gjøre døra inn til boligmarkedet enda trangere.

- Men uavhengig av tiltakene, så vil jeg jeg råde unge til å tenke sparing mens de fortsatt bor hjemme. Jeg møter altfor mange unge når jeg er ute og underviser i privatøkonomi som ikke vet at de må spare til bolig, sier hun. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag