NA24.no

– Megler sendte oljeprisen til himmels

Foto: MICHAEL NAGLE (AFP)
Måtte gå på dagen etter tvilsom oljespekulasjon.

Det London-baserte meglerhuset PVM sier det har tapt oppimot 10 millioner dollar som følge av uautoriserte handler gjennomført av den nå sparkede megleren. Handlene som ble utført tidligere i uken antas å ha bidratt sterkt til at oljeprisen har steget den siste tiden, skriver Reuters.

NA24 – din næringslivsavis

Som en konsekvens av meglerens eskapader fikk meglerhuset tilført en betydelig mengde futurekontrakter i sin portefølje. Straks dette ble oppdaget ble disse posisjonene avsluttet og PVM tok et direkte tap på snaut 10 millioner dollar.

Vanskelig å forklare
Før den tid hadde likevel oljeprisen rukket å stige til det høyeste nivået på 8 måneder. Tirsdag ble et fat råolje for levering i august handlet for opp mot 73,50 dollar på råvarebørsen i London.

En rekke meklere og analytikere uttalte i den forbindelse at de hadde problemer med å forklare den sterke oppgangen.

Følg oljeprisen her

Kort tid etter falt imidlertid råoljeprisen skarpt tilbake, og torsdag ettermiddag lå den på rundt 66,50 dollar fatet.

Siden handlene ble foretatt i papirmarkedet, var det ingen oljefat som fysisk skiftet eier. Likevel presset den økte etterspørselen prisen opp for kjøpere over hele verden, slik at de etter alt å dømme ble nødt til å betale en kunstig høy pris.

Beregninger foretatt av det kanadiske tidsskriftet The Globe and Mail, tilsier at PVM-megleren kan ha presset råoljeprisen opp med så mye som 2 dollar.

I så fall måtte verdens oljekjøpere ut med over 175 millioner dollar ekstra den dagen.

Ikke første gang
Britiske PVM har en lang historie i råoljemarkedet og er i dag et av de største britiske meglerhusene som operer i dette markedet. Til sammen er over 160 personer ansatt i PVM verden over.

Dette er likevel ikke første gang noen har blitt fristet til å prøve å manipulere oljemarkedet. I mai suspenderte de britiske finansmyndighetene, FSA, en tidligere Morgan Stanley-megler som hadde bygget opp en heftig uautorisert futures-posisjon under en lang og fuktig lunch. Megleren prøvde deretter å skjule avtalene den påfølgende natten. Dog uten hell.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere