*Nettavisen* Økonomi.

– Norge er vesentlig fattigere enn det vi trodde

SER MØRKE SKYER: Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen. i Eika Foto: Eika Sparebank

Asiatisk nedtur rammer norsk økonomi hardt. – Dette er ikke tiden for å gjøre de store grep privatøkonomisk, sier ekspert.

24.08.15 15:34

Den økonomiske nedturen i Kina rammer markedene verden over. Hovedindeksen på Oslo Børs stuper.

I Asia satt Kinas Shanghai-børs tonen med et fall på 8,5 prosent mandag, et fall som smittet over på børsene i Europa.

LES OGSÅ: Frykten herjer

– Dette er en asiatisk krise, og den ligner mest på asiakrisen i 1988. Den gang var Kina helt ute av bildet, men nå utgjør landet hele navet i økonomien for regionen, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til Nettavisen.

– Kina kjøper råvarer. Landet er også en stor markedsplass og en konkurrent til vestlige markeder. Asia er en økonomisk andedam for en, sier han.

Ikke kjøp eller selg

Den dystre utviklingen får konsekvenser for norske lommebøker, påpeker eksperten.

– Vær forsiktig med økonomiske disposisjoner. Nå har markene allerede falt veldig mye. Dette er ikke tiden for å gjøre de store grep privatøkonomisk, verken selge eller kjøpe. Vi kommer til å bruke tid på akklimatisere oss for den ny æra, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til Nettavisen.

– Norge er vesentlig fattigere enn det vi trodde vi var, men det er ikke noe som tilsier at oljeprisen skal falle på nytt. Jeg vil kanskje ikke oppfordre til å sitte stille i båten, men tenk litt over disposisjoner i privatøkonomien, fortsetter han.

Han forteller at Norge vil få en mye lavere vekst i årene som kommer enn det man først hadde regnet med.

– Det blir ingen lønnsvekst av betydning. Den gode nyhetene er at vi får en lav rente, sier Andreassen, sier han.

Venter lavere oljepris

Oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets mener i motsetning til Jan Ludvig Andreassen at oljeprisen kan bli vitne til nye fall.

– Kommer det flere negative nyheter er det ikke umulig at den kan falle på kort sikt. Det flyter over med olje i markedet, sier hun til Nettavisen.

– Det man bekymrer seg for nå er om Kina har flere problemer enn det som er kommet til overflaten. Det vil få konsekvenser for andre land, fortsetter hun og minner om at Kina er en av driverne i verdensøkonomien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag