NA24.no

– Norges økonomiske flaks snart over

– Vi har vært svineheldige. Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn flest hvor mye av dette som har vært flaks, sier Handelsbankens makroøkonom, Knut Anton Mork.
– Vi har vært svineheldige. Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn flest hvor mye av dette som har vært flaks, sier Handelsbankens makroøkonom, Knut Anton Mork. (Handelsbanken)
Sist oppdatert:
Labre veksttall i eurosonen og en oljepris i fritt fall gjør at vi må forberede oss på at Norges unike posisjon som et økonomisk unntaksland snart er over, mener økonomer.

Vi må belage oss på nye økonomiske tider, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

– Vi har vært svineheldige. Jeg tror ikke det har gått opp for nordmenn flest hvor mye av dette som har vært flaks, sier Mork til NTB.

Nå blir norsk økonomi truffet fra tre kanter, mener han.

– Vi støter på veggen på norsk sokkel fordi ny olje er blitt dyrt å utvinne med de høye oljeprisene vi har vent oss til. Nå faller oljeprisen, og vi ser at Europa stagnerer, sier Mork.

Oljeprisen i fritt fall

For ett år siden lå prisen på et fat nordsjøolje på 107,9 dollar. På Oslo Børs fredag morgen er prisen nede i 77,86 dollar. Og ingenting tyder på at fallet vil bremse med det første.

Bare de siste tre månedene har oljeprisen sunket med 26 prosent, og tidligere denne uken falt den til under 80 dollar fatet. I sommer lå den på 115 dollar. Oljeprisene er nå på sitt laveste nivå på over tre år.

Uvisshet

Utviklingen forklares både med større tilbud og lavere etterspørsel som følge av svekket økonomisk aktivitet i Kina og EU. USA ligger samtidig på sitt høyeste nivå når det gjelder oljeproduksjon siden 1986.

Markedet er også usikre med tanke på hva OPEC-landene vil beslutte i sitt møte 27. november.

Før har OPEC gjerne valgt å kutte sin produksjon når oljeprisen har falt, men denne gangen tyder signalene før møtet på at det ikke vil bli vedtatt store kutt.

Det kan nemlig bli svært vanskelig når land som Iran og Libya allerede har måttet redusere produksjonen, skriver E24.

– Det eneste som kan dytte prisen opp nå, er en større geopolitisk smell eller et veldig stort kutt fra OPEC. Det er det ingen som tror på. OPEC skal nok kutte, men det kommer ikke til å bli stort nok, sier oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets til E24.

– Neppe priskrig

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi sa da også torsdag kveld at han ikke så noen tegn til noen priskrig.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 har finansminister Siv Jensen (Frp) tatt utgangspunkt i en oljepris i 2015 på rundt 95 dollar fatet.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere