Gå til sidens hovedinnhold

– Økonomien vil ligne et slaktehus

Verdens rikeste mann, Warren Buffett, leverer rekordsvake tall, og ser mørkt på de neste årene.

Verdens rikeste mann, Warren Buffett, har også kjent finanskrisen på kroppen. Selskapet hans, Berkshire Hathaway, leverer rekordsvake resultater for 2008.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Nettoinntektene i selskapet falt hele 59 prosent i 2008, fra 12,2 milliarder dollar, eller 8,5 dollar per aksje, til 4,99 milliarder dollar, eller 3,2 dollar per aksje. Inntektene falt 8,8 prosent til 107,8 milliarder dollar, fra 118,2 milliarder dollar.

Resultatet for fjerde kvartal viser at inntjeningen falt med hele 96 prosent - fra 2,95 milliarder dollar i fjerde kvartal i 2007 til 117 millioner dollar i 2008.

Det kommer frem i tallene fra Berkshire Hathaway.

– I løpet av 2008 har jeg gjort noen dumme ting, sier Buffett.

– Paralyserende frykt
Buffett sendte lørdag ut sitt årlige brev til aksjonærene, og «orakelet fra Omaha» understreket hvordan kredittkrisen bidrog til fallende bolig- og aksjeverdier og videre til at verdens ledende banker kollapset. Buffett skriver om en «paralyserende frykt som omgir landet som helhet».

– Ved årsskiftet var alle investorer blodige og forvirrede, og en kan se likheter mellom investorene og fugler som har forvillet seg inn i et slag badminton, skriver Buffett.

Milliardæren gir heller ingen store signaler om at markedet med det første vil snu, men poengterer at aksjemarkedet alltid har – og høyst sannsynlig vil – stige på sikt, selv om det har vært nedturer.

Ser ingen lysning
Han ser ikke lyst på de kommende årene.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

– Vi er for eksempel sikre på at økonomien vil ligne et slaktehus gjennom 2009 – og for den saks skyld kanskje enda lenger – men en slik konklusjon vil ikke si noe om hvorvidt aksjemarkedet vil falle eller stige, skriver han.

Likevel fortsetter Buffett og Berkshire med sin suksessoppskrift fra de foregående årene. Milliardæren baserer seg på en modifisert versjon av den hans lærer og mentor Benjamin Graham benyttet seg av, og analyserer selskaper for å se om aksjekursen reflekterer underliggende verdier. Dersom selskapene gjør det, så er det ifølge Buffett en mulig gevinst der.

Går mot markedet
Buffett er kjent for å gå «mot markedet», og dermed kjøpe seg opp i dårlige tider, og selge seg ned i gode tider. Det tilsier i så måte at milliardæren er på konstant storshopping om dagen.

«Orakelet fra Omaha» skriver at han har brukt nedgangstidene til å kjøpe seg opp i respekterte selskaper, som for eksempel General Electric, Goldman Sachs og Wrigley.

Men Buffetts årlige korrespondanse vies ofte plass til mer enn bare Berkshires resultater. I år brukte milliardæren mye energi på å kritisere uansvarlige låntakere og lånegivere i boligmarkedet.

– Den pågående debatten om boligmarkedet, bør gi lærdom til både kjøpere, selgere, lånegivere og myndigheter. En simpel lærdom kan gi stabilitet i fremtiden, det være seg at boligkjøp bør involvere en real nedbetaling av lånet på minst 10 prosent, med månedlige nedbetalinger som komfortabelt kan håndteres av låntakers månedlige inntekter, skriver han.

Overpriser risiko
Han sender også et lite spark bak til Washington D.C.:

– Å skaffe folk boliger er et beundringsverdig mål, men det burde ikke være landets hovedmål. Derimot burde det å holde dem i huse være hovedambisjonen, ser han.

Han mener videre krisen har fått investorer til å overprise risiko, mot den enorme underprisingen som foregikk få år tilbake.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget