Gå til sidens hovedinnhold

– Oppturen vil vedvare

Historien tilsier at børsene vil gå inn i en ny bull-periode.

Siden 9. mars har de ledende indeksene i USA gjort det sterkt. I en periode på 13 uker siden da har Dow Jones steget hele 28,3 prosent. Maken til oppgang har en ikke sett siden indeksen steg 94 prosent etter den bunnet ut i 1932.

NA24 - din næringslivsavis

– Jeg kan si dette med stor overbevisning: Dette er begynnelsen på et nytt, skikkelig bull run, sier Hugh Johnson, sjef for Johnson Illington Advisors til MarketWatch.

Tilbake til 1900
Han har sett på historiske data i moderne tid. Historien tilsier at vi skal se tre nye måneder med vekst.

Johnson har sett på børshistorikk helt tilbake til 1900, og teller kun 18 tilfeller hvor Dow Jones har steget mer enn 20 prosent i løpet av et kvartal.

Hvis historien gjentar seg, er det mye som tyder på at børsene vil ha steget i løpet av den neste treukersperioden, og i alle fall om tre måneder.

3,8 prosent opp
– Hvis en baserer seg på historien, kan en ikke forestille seg hvor høyt børsene vil stige de neste ukene. Men om 12 uker tilsier dataene at Dow vil være 3,8 prosent høyere enn i dag, sier han.

Men Johnson kan ikke garantere noe som helst. Han påpeker at historiebøkene viser til i alle fall ett eksempel på at det kan gå så mye verre.

– i mai 1929 hadde vi et gigantisk opptur på 26 prosent på 13 uker, men i løpet av de neste 12 ukene falt børsene med 38,9 prosent. Du kan få skikkelig rundjuling, sier Johnson.

Likevel er sjansen større for at det motsatte skjer, om en baserer seg på historiske data.

Flat fredag
USA-børsene skvatt i været fra start fredag, men det ble bare et blaff. Etter litt vingling endte indeksene nærmest flatt for dagen.

Uken som helhet ble imidlertid positiv. S&P 500-indeksen steg 2,3 prosent. I løpet av uken har alle de viktige indeksene vært på sine høyeste nivåer på mange måneder.

Arbeidsmarkedet
Fokus var på det som gjerne omtales som månedens viktigste makrotall, nemlig den offisielle månedsrapporten fra arbeidsmarkedet.

Tallene viser at ledighetsraten i USA steg og nå er den høyeste på 26 år. Men sysselsettingen faller mindre enn forventet.

Statistikken viste at sysselsettingen utenom jordbruket falt med 345.000 i mai. Det viser den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene.

Fallet er langt lavere enn hva økonomene trodde på forhånd. Ifølge estimater fra Bloomberg lå markedets forventninger på 530.000.

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley