*Nettavisen* Økonomi.

– Prisene på vei opp

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

Vårtegn i markedet for nye boliger, melder boligeksperter.

23.06.09 16:37

Boligmarkedet er definitivt i bedring. I bruktmarkedet har prisene steget flere måneder på rad. Også markedet for fritidseiendommer har tatt seg opp.

Nye boliger er det segmentet der problemene har vært størst. I fjor opplevde selgere av nye boliger at markedet tørket fullstendig inn. Griske investorer hadde kjøpt leilighter på spekulasjon, og bidro på denne måten til sammenbruddet i markedet.

NY BOLIG? Sjekk Meglerguiden

Fortsatt er det tunge tider for utbyggere og selgere av nye prosjekter. Men markedet har i alle fall begynt å fungere igjen.

Analyselskapet Econ publiserer annenhver måned en rapport på utviklingen i nyboligmarkedet - Econ Nye Boliger.

Juni-rapporten kan kort oppsummeres slik:

* Salget tar seg sakte opp

* Tilbudet øker

* Prisene litt opp

De siste månedene har nye 602 boliger blitt solgt, noe som utgjør 5 prosent av totalen som er registrert i Econs database.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Bakken (Nettavisen)

- Salgstakten har økt kraftig den siste tiden, før den nå har flatet noe ut, sier senioranalytiker Jan Høegh i Econ til Nettavisen.

Sagstakten på 5 prosent er neppe god nok for utbyggerne, mener Econ, men det er en klar økning fra en rekordlav salgstakt på 2 prosent for et år siden.

- Redusert tilbud

Ifølge Høegh underbygges den positive utviklingen av at det nå er langt færre nye prosjekter til salgs enn det var før.

- Mange nye prosjekter ser dessuten ut til å treffe markedet bedre, sier Høegh, og viser spesielt til byggeprosjekter utenfor bysentra med lav kvadratmeterpris.

I april i fjor nådde tilbudet av nye boliger på Finn.no en topp med cirka 17.000. Siden den gang er tilbudet redusert med 30 prosent til 11.780 boliger.

Men ifølge Econ er tilbudet av boliger nå på vei opp igjen. Antall ferdigstilte boliger til salgs er rekordhøye 1056, opp fra 975 i april.

Tabellen viser økningen i antall ferdigstilte boliger til salgs.

FEB 08

APR 08

JUN 08

AUG 08

OKT 08

DES 08

FEB 09

APR 09

JUN 09

Antall

209

265

374

472

726

872

1034

975

1056

Salget av nye boliger er høyest i østlige og sydlige bydeler i Oslo samt Follo, med 9 prosent salgstakt, mens Østfold har den laveste salgstakten med 2 prosent.

Prisene opp?
Prisene er på vei opp, fremgår det av Econ Nye Boliger. Gjennomsnittsprisen per kvadratmeter er 35.300 kroner, opp noe fra april.

Høegh vil imidlertid ikke legge for mye vekt på disse tallene. Det er snakk om små endringer, og det er listeprisen som registreres. Høegh tror mange kjøpere har forhandlet seg til bedre priser i det svake markedet.

Ikke overraskende er boligene dyrest på Oslo Vest og i sentrum med et gjennomsnitt på 53.400 kroner per kvadratmeter. Hedmark ligger lavest med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 25.600 kroner.

Datamaterialet til Econ omfatter kun nye prosjekter på Østlandet. Det er altså ikke en rapport som får med seg utviklingen ellers i landet.

I databasen har Econ totalt prosjekter som omfatter 11.622 nye boliger. Det er boliger som er ferdigstilt, under bygging, eller som er planlagt men ikke påbegynt.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag